Samsun'da kadınlara yönelik düzenlenen "Seramik, Duvar Kağıdı ve Ahşap Döşemeciliği Kursu"nu başarıyla bitiren kadınların ustalığı tescillendi.
Samsun'da Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) İl Kadın Girişimciler Kurulu, İŞKUR, Canik Halk Eğitim Merkezi ve Simpa Ticaret iş birliği ile kadınlara yönelik ağustos ayında başlatılan "Seramik, Duvar Kağıdı ve Ahşap Döşemeciliği Kursu"nu başarıyla bitiren kadınlara protokol tarafından sertifikaları verildi. TSO Meclis Salonu'nda düzenlenen sertifika törenine Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ve eşi Hülya Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, İŞKUR İl Müdürü Hasan Kılıçaslan, TSO İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hatice Gülay Atik, eski TSO İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yeşim Kıyıcı ve TSO Meclis Üyeleri katıldı.
Sertifika töreni öncesi açılış konuşmasını yapan eski TSO İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yeşim Kıyıcı, "Biz bu 5 ay içersinde belki de sosyokültürel yapımızda çok büyük farklılık oluşturacak bir iş koluna el attık. Erkek egemen yapıda genelde erkek işi olarak bilinen bir işi biz kadınlar olarak da aslında Avrupa'da birçok örneği olan birçok ülkede ciddi istihdam kurulu olan durumu biz kendi ülkemizde de öncülüğünü yaptığımız için ayrı bir mutluluk taşıyoruz" dedi.
Amaçlarının kadınların erkeklere rağmen değil, meslektaş olarak çalışma hayatı içinde olmak istediklerini belirten TSO İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hatice Gülay Atik, "Kadınların titizliğini, sanatkarlığını, el becerisini, alın terini, zekasını, iş bitiriciliğini ve gücünü yaptıkları işlere aktarmak istemeleridir. Kurslarını başarıyla bitiren kursiyerlerimiz örnek olmuşlar ve kursun akabinde hemen inşaat sektörlerinde işe alınmışlar, kendi sigorta primlerini ödeyecek duruma gelmişler ve gelir kazanır duruma gelmişlerdir" diye konuştu.
Türkiye'de çok farklı sorunların olduğunu ifade eden TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, "Bunlardan önde gelenlerinden bir tanesi işsizliktir. İşsizliği önlemek için çok farklı eğitimler verdik. Ama devletimizin de teşvik ettiği gibi işsizliğin gençlere ve kadınlara teşvik verilmesinin farklı bir önemi olduğunu gördük. Kadın girişimcilerimizin öncülüğünde hem kadınlarımızın işsizliğini önlemek, onlara iş kapısı açmak, onlara kollarında olan altın bilezikten farklı bir şey vermek hem de ekonomik özgürlüklerine kavuşturmak için böyle bir kurs düzenledik. Bugün kursumuzu başarıyla tamamlayan bayanlara belgelerini vereceğiz. Bu eğitimde emeği geçen öğretmenlerimize, kurumlarımıza, eski Kadın Girişimciler Kurulu Başkanımız Yeşim Kıyıcı'ya teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
Türkiye genelinde İŞKUR'un kadınlara yönelik 2012 yılı içersinde 134 kurs açtığını belirten Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, "Kadınlarımızın ekonomik, sosyal ve kültürel yaşamda daha fazla yer almalarını önemsiyoruz. Bu bakımdan bu noktada önemli çalışmaları ortaya koymak için bütün kurum ve kuruluşlarımızla çalışıyoruz. Türkiye İŞKUR Müdürlüğümüzün 2012 yılı içersinde sadece kadınlarımıza yönelik olarak yapmış olduğu 134 kursta 3 bin civarında kadınımız kursa katılmış ve yaklaşık 6.4 milyonluk bir harcama gerçekleşmiştir. Bu yıl da yine benzer şekilde kadınlarımıza yönelik olarak birçok kursu açarak onların ekonomik yaşamda daha fazla yer almalarını, aile ekonomilerine, ülke ekonomilerine katkı sağlayacak bir konuma gelmelerini önemsiyoruz. Bu bakımdan bu kurslarımızın önümüzdeki süreçte artarak devam edeceğini ifade etmek istiyorum. İŞKUR dışında da Halk Eğitim Müdürlüklerimiz aracılığıyla yine birçok kursumuz kadınlarımıza yönelik olarak açılıyor ve açılmaya devam edecek. Kadınlarımızın ekonomik anlamda ayakları üzerinde durabilmeleri noktaya gelmeleri bakımından bu kurslarda edindikleri bilgiler ve tecrübelerle daha sonraki dönemlerde yapacakları çalışmalarla önemli bir katkıyı kendi aile bütçelerine sağlamış olacaklardır" şeklinde konuştu.
Kursu başarıyla bitiren kursiyerlere tavsiyelerde bulunan Vali Aksoy sözlerine şöyle devam etti: "Özellikle bu kursa katılmış olan kadınlarımızdan bir araya gelerek veya ayrı ayrı KOSGEB'e müracaat ederek oranın imkanlarından yararlanmalarını tavsiye ediyorum. Ortak bir takım çalışmalar yaparak bir takım kendi işyerlerini kurmalarını tavsiye ediyorum. Bunlar bu anlamda önümüzdeki süreçte devletin birçok alanda ön gördüğü bir takım teşvikler ve katkılar var. Bunlardan azami ölçüde yararlanmanız adına bizlerde valilik olarak diğer kurum ve kuruluşlarımızla işbirliği içersinde bu çalışmalarına destek vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Kadınlarımızın şuan ki konumlarından daha iyi bir noktaya taşınması bizim en büyük hedefimiz ve amacımızdır. Bu kursta bu anlamda biraz çekingen olan kadınlarımıza moral veren, 'onlarda bu işi yapabilirler' diye cesaretlendiren bir program oldu. Genel olarak 'elinin hamuruyla erkek işine karışma' atasözünü bırakarak, 'biz her işi yapabiliriz' diyen kadınlarımız bu cesareti gösterdiler ve yapıyorlar."
Konuşmaların ardından, AğustosAralık 2012 dönemi 760 saat boyunca kurs gören 10 kursiyere sertifikaları ve kimlik kartları verildi.
Kursun açılmasında öncü olan 46 yaşındaki kursiyer Emine Keskin, "Biz böyle kalmamalıyız. Türkiye'de kadınlarımız artık cesaretli olmalı. Bu alanda biz de olmak istiyoruz. Aslında bayanlar bu işleri yapıyor fakat ortaya çıkamıyorlar. Ben buna öncü olmak istedim" ifadelerini kullandı.
(GKH-SLH-Y)

21.02.2013 11:48:39 TSI

Editör: Wan Haber