Wan Haber - ÖZEL

Kedilerin en güzeli, en tatlısı olan VAN KEDİSİ yalnızca Van Denizi havzasında yaşamakta olan safkan bir kedi çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. En önemli özelliği, genetik bir bozukluk sonucu oluşan ve iki gözünün de değişik renklerde oluşudur.

Bazı van kedilerinin her iki gözü de mavi olmakla beraber bazılarının da her iki gözü de kehribar renginde olabilmektedir. En ilgi çeken renkli şekilleri ise bir gözü mavi, bir gözü kehribar rengi olanlarıdır. Genel itibari ile bu kedilerin tüyleri kışın uzarken yazın azalmaktadır. Tilki kuyruğuna benzeyen kabarık bir kuyruğa ve beyaz ipeksi tüylere sahip olması, Van kedisini hem değerli hem sevimli kılan özeliklerdir.

VAN KEDİSİ, özellikle de temizlik konusunda diğer kedilere nazaran daha çok dikkat etmektedir. Karpuz, kavun, dondurma gibi yaz besinlerini büyük bir iştahla yerler. Suyu ve yüzmeyi çokça sevmektedir. Avcılık iç güdüleri gelişmiştir. Bakımları son derece kolaydır. Uysal ve tatlı bir hayvan olduğu için insanlar ile çok rahat bir şekilde iletişim kurabilir.

Van Kedisi

Bakımları son derece kolaydır. Özellikle de VAN KEDİSİ sahiplerinin temizlik konusunda yapmaları gereken en basit uygulamalardan biri, en azından haftada bir ya da iki defa yumuşak bir fırça ile VAN KEDİSİ tüylerinin taranması ve temizlenmesidir. Bu durum onların çok hoşuna gidecektir.

Dişi olan Van kedilerinin çiftleşme döneminde erkeği seçici özellikleri bulunmaktadır. Bir seansta 4 yavru doğurmaktadır  Yaşam alanlarında hakimiyeti sağlamaya özen gösterirler. Başka kedilerin kendi yaşam alanlarına girmesine asla izin vermezler Van kedisinin genetik ve morfolojik ile fizyolojik özelliklerini korumak amacıyla Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi aracılığı ile Van kedisi Araştırma Merkezi 1992 senesinde kurulmuştur.

Bu merkez yetiştirilirken illerinin yanı sıra aynı zamanda Van dışında bulunan aileleri ve diğer bilirler aracılığı ile beslenilen kedilerin takip altında yapılmaktadır Ayrıca popülasyonunu artırmak amacıyla Ankara’da Ankara Orman Çiftliği’nde Van kedisi evi projesi faaliyete başlamıştır Van kedisi sahibi olmak isteyen bireylerin Van kedisi araştırma merkezi ile iletişime geçmelidir mümkündür Van kedisi Van’ın tescilli bir markasıdır tescil tarihi genel itibarıyla 22 Nisan 2006 tarihindedi

Van Kedisi

Editör: Wan Haber