Gaziantep 4. Organize Sanayi Bölgesi'nde bir galvaniz fabrikasında meydana gelen patlamanın üzüntüsünü dile getiren Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, "Patlamayı sanki yüreğimizde hissettik" dedi.
Gaziantep'te yayın yapan televizyon kanallarının yer aldığı Ortak Yayın Platformuna konuk olan Güzelbey, Gaziantep'in son dönemlerde sanayi alanında önemli ataklar yaparak sesini duyurduğu sırada bu üzücü olayın yaşanmasını talihsizlik olarak yorumladı. Başkan Güzelbey, "Sanayiciler yatırım yapmak için arsa talebinde bulunuyor. Birçok insan yatırım yapmak için sıraya girmiş. Arsa üretiliyor anında bitiyor. Zaman zaman işçi bulmaktı sıkıntı çekiliyor. Bana göre Gaziantep şuanda birçok alanda olduğu gibi sanayi alanında da altın çağını yaşıyor. Böyle bir durumda büyük acı bir olayın yaşanması şansızlık ve üzüntü kaynağı. Hele 7 kişinin ölmesi ise acımızı kat be kat arttırıyor. Ben yatırımcımızın, sanayicimizin, müteşebbisimizin, özellikle çalışanlarımızın morallerini bozmamasını istiyorum. Bu sonuçta bir kaza ama hepimizin ders çıkartması gereken bir durum" diye konuştu.
Daha fazla güvenlik önlemlerinin burada alınması gerektiğini vurgulayan Güzelbey, herkesin ders aldığı gibi özellikle işverenlerin bu olaydan ders alması gerektiğine dikkat çekti.
"İŞ GÜVENLİĞİNİ ÖN PLANDA TUTMAK GEREK"
İşverenlerin iş yerlerinde iş güvenliğini ön planda tutmaları gerektiğinin altını çizen Başkan Güzelbey, yıkılan fabrikanın ve parçalanan makinanın yerine yenisinin alınabileceğini, ancak giden canın yerine gelemeyeceğini söyledi.
Gaziantep'te aktif olan 4 tane sanayi bölgesi olduğunu belirten Güzelbey, görüntü itibariyle fabrikanın işleyişinde herhangi bir sıkıntının olmadığını belirtti. Ölenlerden ikisinin Suriye vatandaşının olduğunu ve bu insanları çalıştırmanın bir sıkıntı, çalıştırmamanın ise ayrı bir sıkıntı olduğunu vurgulayan Güzelbey, "Bu konu yarın bugün muhakkak gündeme gelecek. Ama yapacak bir şey yok. Bu insanları nereye koyacaksınız. Konteynır kentte kalmayan 20 bin civarında Suriyeli var. Bunları çalıştırmasanız yarın bir gün potansiyel bir suçlu durumuna gelebilir. Bunların çalışma izinleri yok. Biz bunları Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin cenaze aracı ile sınırda sahiplerine teslim ettik" diye konuştu.
Organize Sanayi Bölgesi'nin bundan sonra daha farklı bir yöntem izleyeceğini belirten Güzelbey, "İşverenlerin, iş güvenliğini ön planda tutarak bütün tedbirleri almaları lazım. Fabrika ve sanayi kuruluşları yaparken bu yapıların imar planına uygun yapılmaları gerekir. Ambulans ve itfaiye araçlarının rahat girip çalışabileceği yolları kapatmamaları gerekir" diye bütün fabrika sahiplerine çağrıda bulundu.
Hayatını kaybeden vatandaşların ailelerine başsağlığı dileyen Güzelbey, yaralı vatandaşlara da geçmiş olsun dileğinde bulundu. Bu tür olayların insanların çalışma hayatında bir kırılganlığı neden olmaması dileğinde bulunan Güzelbey, "Tabi ki burada bir sorumlu var. Kimlerin sorumlu olup olmadığı bir iki gün içinde belli olur. Allah'tan olayda hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına sabır, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum" ifadelerini kullandı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekiplerinin, olay yerine OSB itfaiyesinin 2, Kayaönü itfaiyesinin ise 4 dakikada ulaştığını ve hemen müdahalede bulunduklarını belirten Güzelbey, 6 itfaiye aracı ve toplamda 40 personel ile olaya müdahale ettiklerini, fabrikada oluşan maddi kaybın incelemelerden sonra ortaya çıkarabileceğini ifade etti.
(FS-MEF-Y)

01.02.2013 14:01:00 TSI

Editör: Wan Haber