ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, devletlerin, bireylerin insan haklarının korunması ve geliştirilmesi hedefi doğrultusunda çalışırken, bireylerin de sahip oldukları hakların bilincinde olmaları gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, İnsan Hakları Günü vesilesiyle bir mesaj yayımladı. Mesajında, insanlık onurunun hiçbir ayırım gözetmeksizin korunması için ortak standartlar oluşturulması amacıyla kaleme alınan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 64. yıl dönümünün kutlandığına dikkat çeken Gül, "Tüm insanlara eşit ve devredilemez haklar tanınması esasında hazırlanan ve temel hak ve özgürlüklerin korunması amacıyla oluşturulan uluslararası belgelerin nüvesini teşkil eden Beyanname, sadece kabul edildiği dönemin değil, günümüzün de en geçerli ve güncel belgelerinden biri olmaya devam etmektedir. Çağdaş ve demokratik hukuk devleti standartlarına sahip olmayı hedefleyen tüm ülkeler için insan haklarına saygı, temel belirleyici unsurdur. İnsan haklarına saygı ve temel hak ve özgürlüklerin genişletilmesi, siyasal ve toplumsal kültürümüzün dayandığı temellerden biridir. İnsan haklarının korunması ve genişletilmesi amacına ulaşılması, sadece yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesiyle değil, bunların eksiksiz uygulanması ve insan hakları bilincinin toplumun her kesimince benimsenmesiyle mümkün olmaktadır." dedi.

Devletler, bireylerin insan haklarının korunması ve geliştirilmesi hedefi doğrultusunda çalışırken, bireylerin de sahip oldukları bu hakların bilincinde olmaları ve haklarının ihlal edildiğinin düşünüldüğü hallerde başvurabilecekleri mekanizmaların mevcudiyetinin farkında olmalarının sağlanmasının önemine vurgu yapan Gül, şunları ifade etti: "Bu konuda ülkemizde, son yıllarda önemli gelişmeler kaydedilmiş, vatandaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerinin korunmasında ve olabilecek ihlallerin tekrarının önüne geçilmesinde yeni mekanizmalar oluşturulmuştur. 10 Aralık İnsan Hakları Günü vesilesiyle, insan haklarının evrenselliği ilkesine olan bağlılığımıza dikkat çekmekte ve tüm hakların herkes için eşit olarak uygulanması gerektiğini bir kez daha vurgulamakta yarar görüyorum. Bu düşüncelerle, halkımızın ve uluslararası camianın İnsan Hakları Günü'nü içtenlikle kutluyor, insan haklarına saygı temelinde mutlu ve huzurlu bir gelecek temenni ediyorum." CİHAN

Editör: Wan Haber