Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü yerli keşif uydusu GÖKTÜRK-2'den görüntü alınması için son hazırlıklar yapılıyor. Uzaktan bilgisayar bağlantısı ile devreye alma işlemleri devam eden uydu, uzaydaki ilk 16 saatinde Ankara üzerinden 5 kez geçti.
TÜBİTAK'dan yapılan yazılı açıklamada, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü ile TUSAŞ iş ortaklığının ürettiği 2,5 metre çözünürlüklü gözlem uydusu GÖKTÜRK-2, dün akşam saat 18.13'de Çin'den uzaya fırlatıldığı hatırlatılarak, "Uydudan ilk sinyal dün 19.39'da alındı. TÜBİTAK UZAY'dan kontrol edilen uydu ile kuzey kutbuna çok yakın bir yerde bulunan Norveç'teki Trömso ve Svalbard adasındaki yer istasyonları vasıtasıyla iletişim kuruluyor. Fırlatma işleminin ardından yoğun bir şekilde çalışan TÜBİTAK UZAY ekibi, ilk sinyalin ardından uydudan alınan sıcaklık, akım, gerilim ve kamera ile ilgili sağlık bilgilerini anlık olarak değerlendiriyor. Dünyadan 686 kilometre yükseklikte konumlanan uydu, 3 yer istasyonu üzerinden günlük ortalama 30 kez geçiyor" denildi.
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Tamer Beşer, şuana kadar alınan sağlık bilgilerinin normal olduğunu ve uydu üzerindeki tüm cihazların sorunsuz bir şekilde çalıştığını söyledi. GÖKTÜRK-2'nin dünya üzerinde günde 15 tur attığını belirten Beşer, "Yer istasyonu ekibimiz, uydudan ve diğer yer istasyonlarından alınan sağlık bilgilerini inceleyerek devreye alma operasyonlarına devam ediyor. Uydunun üzerindeki sıcaklık değişimleri, uydunun pil-şarj durumu, yönelim bilgileri ve yazılımlarının çalışma durumları sürekli takip altında tutuluyor. Bu amaçla ekibimizde şuan güç sistemi uzmanları, yönelim belirleme ve kontrol uzmanları, yörünge mekaniği uzmanları, uçuş bilgisayarı donanım ve yazılım uzmanları, ısıl sistem uzmanları görev yapıyor" dedi.

ANKARA ÜZERİNDEN 5 KEZ GEÇTİ
GÖKTÜRK-2'nin Ankara üzerinden ilk olarak dün akşam saat 21.00'de geçtiğini açıklayan Beşer, şunları söyledi:
"Uydumuz Ankara üzerinden ilk 16 saatinde 5 kez geçti. İlk geçiş dün akşam saat 21.00'de oldu. Bugün saat 10.00'da beşinci geçişini yaptı. Şuana kadar her şey başarılı bir şekilde devam ediyor. Burada bir diğer başarımız ise TÜBİTAK UZAY tarafından yerli olarak geliştirilen haberleşme sistemleri, uçuş bilgisayarı ve uydu üzerindeki diğer sistemlerin sorunsuz bir şekilde çalışmasıdır."
Uydunun yeryüzüne bakar hale getirilerek panellerinin açılacağını da belirten Beşer, "Devreye alma işlemleri tamamlandıktan sonra GÖKTÜRK-2'nin uzaydan yollayacağı ilk görüntüleri en kısa sürede almayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
(BC-ÖZ-Y)

19.12.2012 14:18:22 TSI

Editör: Wan Haber