Özel Meltem Hastanesi Çocuk Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kamil Başar Göçmen, çocuklarda göbek fıtığı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Çocuk Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kamil Başar Göçmen, çocukların yarıya yakınında baş gösteren göbek fıtığının yüzde 90 oranında 3 yaşına kadar tedavi gerektirdiğini belirterek, "Göbek çemberi 1,5-2 santimden geniş ise cerrahi tedaviyi öneriyoruz. Umblikal herni olarak da adlandırılan göbek fıtığı, doğumdan sonra göbek kanalının tam olarak kapanmamasıyla meydana gelir. Çocukların yarıya yakınında, genelde ailevi yatkınlık ile beliren göbek fıtığı, çocuklar 3 yaşına gelmeden yüzde 90 civarında tedavi gerektirmeden kendiliğinden düzelir. Başlıca sorunlar ağrı, beslenme bozukluğu ve şekil bozukluğudur. Çocuğunuzun göbeğinde bulunan şişliği içeriye doğru itip, parmağınızı sarmalayan açık göbek çemberini hissetmeniz mümkündür" dedi.
Çocuğun göbeğinde oluşan şişliğin ağrı vermesi ve devamında kusma ve karın şişliği de olması halinde acil cerrahi müdahalenin gerektiğini söyleyen Op. Dr. Göçmen, ameliyatın detaylarıyla ilgili şunları aktardı:
"Operasyona gerek görüldüğü takdirde, operasyondan minimum üç saat öncesine kadar hastanın hiçbir şey yememiş ve içmemiş olması gerekmektedir. İstenildiği takdirde hastaya rahatlatılmak ve stresten uzak tutulmak için ilaç yardımı yapılabilir. Operasyon sırasında göbek katlantısında yapılan 1,5-2 santimlik bir kesi işlemiyle göbek kaldırılır ve açıkta kalan göbek çemberi 2-3 dikiş konularak kapatılır. Bu şekilde bağırsakların bu açıklıktan geçmemesi sağlanarak fıtık oluşumu engellenmiş olur. Cilt eriyebilen dikişlerle içeriden kapatılır. Bu sayede dikişlerin alınmasına gerek kalmaz."
Operasyonun ardından, çoğunlukla hastanede kalmaya gerek duyulmadan hastanın taburcu edilebildiğini kaydeden Göçmen, eve dönüşte hastanın hiçbir diyete tabi tutulmayacağını, 5 gün sonra alınacak pansumanın ise, alınana dek temiz ve kuru tutulmasının sağlanması gerektiğinin altını çizdi.
Op. Dr. Göçmen, operasyondan sonra ufak çapta ateş görülebileceğini, ancak ilaçlara rağmen düşmeyen yüksek ateş, operasyon bölgesinden aktif kanama, şişlik, kızarıklık, nefes almada güçlük gibi durumlarda mutlaka doktorla irtibata geçilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
(MAD-MAD-SO-Y)

08.12.2012 12:10:37 TSI

Editör: Wan Haber