Gevaş Kaymakamı Nedim Akmeşe, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Suat Özek ile birlikte sebze yetiştiricilerini ziyaret eden Altuner, ilk olarak Sami Güllü isimli vatandaşın sebze yetiştirdiği tarlaları gezdi. Burada bir açıklama yapan Gevaş Kaymakamı Nedim Akmeşe, İl Müdürü Altuner ve çalışanlarına ilçeye yaptıkları ziyaretten dolayı teşekkür etti. Kaymakam Akmeşe, “Gevaş artık Van’da değil sadece, bölgede de sebze ve meyve üretiminde de markalaşma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. İlçemizde şu anda 2 bin 640 dekarlık alanda sebze üretimli yapılmakta. Bu tabi yaklaşık 500 kişilik bir istihdam sağlıyor. Hem de takriben 10 milyon TL’lik bir katma değer sağlıyor. Biz bunun artacağına inanıyoruz. Çünkü Gevaş ve Van’ın iklimsel dezavantajlarını bu şeklinde avantaja çevirebilecek fırsatlara sahibiz. Çünkü buranın iklim şartlarında ürünlerin raf ömürleri uzun oluyor ve hastalıklardan daha emin oluyoruz. Biz buradan şunu söyleyebiliriz, Gevaş ilçemizde üretim yapmak isteyen çiftçilerimize elimizden gelen tüm bürokratik işlemlerde kolaylık sağlayacağımızı taahhüt ediyoruz, yeter ki üretim yapsınlar bu üretimimizi zenginleştirelim” dedi.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Van İl Müdürü Altuner ise, Van ilinde 3 milyon 280 bin dekar işlenebilir tarım arazisi olduğunu ve bunun üçte birinin sulanabilir olduğunu ifade ederek, “İlimizde sebzecilikte 15 bin dekar civarında fiilli olarak ve sulanan sebzecilikte kullanılan bir alan var. İlimizin potansiyeli bu alanın artması ile ilgili son derece müsait. Yanımızda bulunan üretici Sami Güllü arkadaşımız yıldan yıla artış göstererek 650 metrekareyle başlamışken günümüzde 62 dekar civarında yani yüz kat bir artışla yükseltmiş. Burada tabi biz bakanlığımız olarak yaptığımız çalışmalarında bu artıştan mutlaka katkısı var. Çiftçilerimize hem temel destekleri sağlıyoruz hem de mazot, gübre desteği dediğimiz temel desteğimiz var, toprak analizi desteğimiz var. Diğer yandan yetiştirdiği tohum, fide desteğin yanı sıra sulama sistemleriyle ilgili yüzde 51 hibe var. İlimizin özellikle Van Gölü havzası dediğimiz Gevaş, Erciş havzasında sebzecilik son yıllarda arttı. Bunun sebebi de son turfanda dediğimiz bir önemli özelliğe sahip olmasında kaynaklanıyor. Akdeniz’de ve diğer Van’a sebze sağlayan bölgelerde tarla sebzeciliği sona ermişken, ilimizde sebze ile ilgili bir üretim meydana geliyor. İhracatla ilgili önümüzde çok önemli bir fırsat var. Özelikle Rusya, ülkemizden sebze, gıda maddesi ve diğer bazı ürünlerin ithalatı yönünde çok ciddi bir meblağ düzeyinde bir alım gerçekleştireceği yönünde bir beyanatları odlu. Onun dışında özellikle Türkî Cumhuriyetler devletlerine ihracat yapabilme şansımız olacaktır. Tabi onların aradığı kriterleri yerine getirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.


Sami Güllü adlı sebze üreticisi de, elektrik yerine güneş enerjili ısıtma sistemine geçildiği taktirde mart ayında bize domates biber yetiştirebileceğini belirterek, “62 dekar bir alanda her türlü sebze yetiştiriyoruz. Bunun tamamını iç pazarda tüketiyoruz. Ve bunun yüzde 30’unu da Gevaş ilçemizde tüketiyoruz. Yani pazar konusunda bir sıkıntımız yok. Ayrıca burada 22, 23 kişiye istihdam sağlıyoruz. Senede toplam bin 200 işçi çalıştırmış oluyoruz. Ben bundan dolayı mutluluk duyuyorum. Çoğu işçimiz yürüme mesafesinde ve araba sıkıntısı da yaşamıyorlar, evleri yakın, çoğu öğrenci okul harçlıklarını, dershane harçlıklarını burada çıkarıyorlar. Eğer geri dönüşümlü elektrik, örneğin güneş enerjisi ilerde fiyatları düşerse, burada martta da domates çıkacağına ben inanıyorum. En önemli elektrik sıkıntı elektriktir. Çünkü ben kendim elektrik teknisyeniyim bir dekarlık serayı ısıtmak için kendi maliyetinin 10 katı oluyor” İfadelerini kullandı.


Altuner daha sonra Gürbüz ticaretin sebze ve meyve üretimi yapılan tarlaları gezerek, Gevaş'a sebze kazandırma yönünde önemli rol aldığını ve 800 dekarlık bir alanda yaklaşık 30 çeşit sebze ürettiğini bundan dolayı kendilerine bu öncülüğü gösterdiği ve çalışmalarından dolayı Memet Gürbüz ve ekibine teşekkür etti.

 

GEVAŞ’TA 30 ÇEŞİT SEBZE YETİŞTİRİLİYOR

GEVAŞ’TA 30 ÇEŞİT SEBZE YETİŞTİRİLİYOR

GEVAŞ’TA 30 ÇEŞİT SEBZE YETİŞTİRİLİYOR

GEVAŞ’TA 30 ÇEŞİT SEBZE YETİŞTİRİLİYOR

GEVAŞ’TA 30 ÇEŞİT SEBZE YETİŞTİRİLİYOR

GEVAŞ’TA 30 ÇEŞİT SEBZE YETİŞTİRİLİYOR

GEVAŞ’TA 30 ÇEŞİT SEBZE YETİŞTİRİLİYOR

GEVAŞ’TA 30 ÇEŞİT SEBZE YETİŞTİRİLİYOR

Editör: Wan Haber