Gevaş Devlet Hastanesi, UMKE, AFAD, İlçe Emniyet Amirliği, İtfaiye ve 112 Acil Sağlık Hizmetleri ekiplerinin ortaklaşa düzenlediği tatbikatta senaryo gereği yangın alarmı verildi.


Hastane personelinin hastanede çıkanı ekiplere bildirmesi üzerine kısa sürede hastaneye gelen İlçe Emniyet Müdürlülüğü ekipleri hastanede etrafından güvenlik önlemi aldı. Yangının itfaiyeye bildirilmesiyle itfaiye ekipleri yangına müdahale etti. UMKE ekipleri hastanede mahsur kalan ve dumandan etkilenen hasta, hasta yakınlarını ve sağlık çalışanlarını sedye ile dışarı çıkardı. Hastanenin çatı katında mahsur kalanlar ise AFAD ekipleri tarafından hazırlanan ipe bağlanan sedyelerle aşağıya indirildi. Yaralıların ambulanslarla başka bir hastaneye sevk edilmesinin ardından tatbikat sona erdi.

"TATBİKAT BAŞARILI GEÇMİŞTİR"
Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) Bölge Sorumlusu Aydoğan Kaya, Gevaş Devlet Hastanesi yönetimini talebi üzerine böyle bir tatbikat hazırladıklarını söyledi. Hastanelerde afet planı kısaca HAP denilen ve yıl içerisinde gerçekleştirilmesi gereken, yapılması gereken bir tatbikat olduğunu belirten Kaya, "Görüştük beraber ortaklaşa diğer ekiplerle beraber daha iyi bir iş çıkarabileceğimize, personelin eğitimli ve daha becerikli bir hale getirebilmek için müdahale anlamında, gözlemleme anlamında daha iyi bir sonuç alabilmek için ortak bir tatbikat gerçekleştirelim dedik. Bu anlamda bir yangın tatbikatı Gevaş Devlet Hastanesi Baş Hekimliği, UMKE, 112, AFAD, İtfaiye ve İlçe Emniyet Amirliği ekipleri ile ortaklaşa düzenlediğimiz tatbikat başarılı geçti" dedi.


""

"HALKIMIZI BİLİNÇLENDİRMEYE ÇALIŞIYORUZ"
Van'ın çok büyük bir afet atlattığını belirten AFAD Birim Sorumlusu Erdal Kan da, “Biliyorsunuz ki ilimiz çok büyük bir afet atlattı. Bizlerin de bu afetlere hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bu anlamda da bizler de Gevaş Devlet Hastanesi’nde yapılan tatbikatta bizler de bulunmak istedik. Elimizden ne geliyorsa işte halkımızı bilinçlendirmek bilinçlendirme adı altında, işte hastanede olabilecek bir yangına nasıl müdahale edilir, yaralılar nasıl tahliye edilir, personelin yaklaşım şekillerini göstermeye çalıştık” ifadesini kullandı. 

"HASTANEMİZDE İLK KEZ BİR TATBİKAT YAPILIYOR"
Gevaş Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Adem Ergioğuz da, “Hepimizin bildiği gibi 2011’de iki büyük deprem yaşadık. Şimdi çalışan artı personelimizin güveni açısından ve hastalarımız açısından biz böyle bir tatbikat ihtiyaç duyduk ve sağ olsun arkadaşlar 112 ve UMKE’deki arkadaşlarla görüştük. Sağ olsun kendileri de bize yardımcı oldular. Böyle bir tatbikat gerçekleştirdik. Umarım faydalı olmuştur” şeklinde konuştu. 

YANGINI GERÇEK SANAN HASTA YAKINLARI TATBİKAT OLDUĞUNU DUYUNCA DERİN BİR NEFES ALDI
İlk etapta tedirgin olduğunu ancak daha sonra tatbikat yapıldığını öğrenince derin bir nefes aldığını ifade eden Zeki Ulutaş adlı vatandaş ise, “Çok güzeldi bir tatbikat oldu. İlk olarak gerçek sandık ve tedirgin olduk, ama sonradan öğrek ki tatbikatmış” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber