Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklamada bulunan Gevaş Bal Üreticileri Birliği Başkanı Fırat Çenberlitaş, AB tarafından verilen sertifikanın kendileri için gurur verici olduğunu belirtti. 3700 rakımlı Artos Dağı eteklerinde üretilen Gevaş Balı’nın tamamen organik olduğunu ifade eden Çenberlitaş, “Bal arıları, değişen çevre şartları, çevre kirliliği, radyasyon, bazı kimyasal ilaçlar, kimyasal maddeler ve genleri değiştirilmiş mısır şerbeti ile beslenmeleri sonucu genetik değişime uğramıştır. Halbuki, Gevaş ilçemiz gerek coğrafi konumu, gerekse doğal bitki deseni itibari ile arıcılıkta zengin potansiyele sahip olup, ilçemizde organik tarıma engel olacak hiçbir şey yoktur. AB tarafından verilen sertifika da bunun en güzel örneğidir” dedi.

2011 yılında Van Valiliği tarafından ‘Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi (KDRP)’ kapsamında ‘Organik Tescil Projesi ‘uygulamasının geçiş süreci olduğunu vurgulayan Çenberlitaş, “2012 yılında Türkiye’ye uygun organik bal sertifikasını aldık. 2013 yılında ise Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (DAKA) ‘Organik Arıcılık Demonstrasyon Projesi’ fırsatını iyi değerlendirerek daha da profesyonel bir çalışma yaptık. Bu çalışmanın sonucunda da 2013 yılında ürettiğimiz bal, laboratuar ortamlarında tahlil edildikten sonra AB’ye uygun organik bal üretim sertifikasını aldık. Çok mutluyuz” ifadelerini kullandı.

Üretilen balda insan sağlığını tehlikeye düşürecek kimyasal madde içeren ilaçlardan ve tarımsal ilaçlamalardan uzak durduklarını ifade eden Çenberlitaş, “Biz, arıda normalden fazla ürün almak adına kesinlikle arıya şeker veya şerbet vermiyoruz. İnsan sağlığı bizim için her şeyden önce gelmektedir. Bunu yapanlar, verilen şekerleri arının bala dönüştürdüğü gibi bilimsellikten uzak, komik bir gerekçeyi gayet masumane göstermeye çalışıp, elde ettikleri balları piyasaya sürüyorlar. Biz bunları yapan üreticilerimizi kesinlikle kınıyoruz. Aldığımız sertifikanın ilimize, ilçemize ve ülkemize hayırlara vesile olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber