Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı tarafından toplu taşıma araç şoförlerine yönelik, Türkiye genelinde bir ilk olan 'tanıtım kartı' uygulaması başlatıldı. Yeni uygulamaya göre sürücüler, tanıtım kartı olmadan araç süremeyecek, belirlenen ceza puanını dolduranlar ise, belirli bir süre toplu taşıma aracı kullanamayacak.
Araç şoförlerinin tanıtım kartı olmadan araç sürmeleri, Gaziantep Zabıta Daire Başkanlığı tarafından uygulamaya konulan tanıtım kartı sistemiyle yasak hale getirilecek. Tanıtım kartı olmayan şoförlere araç sürdükleri zaman, cezai işlem uygulanacak. Ayrıca, kurallara uymayan şoförler de, yeni uygulama sayesinde daha kolay bir şekilde belirlenecek.
Zabıta Daire Başkanı Ömer Yalım, Gaziantep'te toplu taşıma araç sürücüleri üzerinde uygulanacak sistemin, Türkiye genelinde bir ilk olduğunu söyledi. Yalım, "Zabıta Daire Başkanlığı olarak belediyemiz bünyesinde toplu taşıma araçlarının sahadaki kontrol ve denetimini yürütüyoruz. 2012 yılı içerisinde bizim daha önce yaptığımız tespitlere istinaden kural ihlalleri ve toplu taşımada karşılaşılan çeşitli sorunların, şoförlerin bazen rahat hareketlerinden kaynaklandığını tespit ettik. Bu mantıkla arkadaşlarımız yeni bir proje üzerinde çalıştı ve daire olarak bu projeyi gerçekleştirdik. Toplu taşıma kullanan tüm arkadaşlarımızın, bizim geldiğimiz bu noktada toplu taşıma araç tanıtım kartı alarak çalışmasını öngördük. Bu uygulamayı yapmamızdaki mantık kent içerisinde toplu taşıma araçlarının daha konforlu, daha güzel ve daha enfes bir şekilde çalışmasını sağlamaktır. Burada, kentin içerisinde toplu taşıma araçlarını kullanan insanlarımızın, şoförlerin hatalarından kaynaklanan olumsuzluklardan en az şekilde etkilenmelerini sağlamaktır. Bu uygulama sayesinde, kent içerisinde ulaşımın kurallara daha riayet içerisinde gerçekleşmesi sağlanacaktır" dedi.
Yeni uygulamaya koydukları sistemde, şu ana kadar müracaat sayısının 869'a ulaştığını kaydeden Yalım, "Bu kişilerin kartını hazırladık ve müracaat eden arkadaşların kartlarını teslim ediyoruz. Bu aşamadan sonra 'toplu taşıma ve tanıtım kartı' olmayanlar toplu taşıma aracı kullanamayacaklar. Bunların içerisinde en önemlilerden bir tanesi psikoteknik rapor, sabıka kartı; bunları taşımalarının hem kanunen zorunlu, hem de yaptıkları iş açısından ve işin mantığı açısından zorunlu olduğuna inandığımız için bu kartı alacak kişiler için daha sonra çalıştıkları süre içerisinde de ayrıca bir sistem getiriyoruz. Bu sistemde kaidelere aykırı hareket etmeleri halinde süreli olarak bu işten el çektirme yapılacaktır. Belirtilen ceza puanını dolduran şoförler, bu puan sistemine göre 100 puanı doldurduklarında belli bir süre içerisinde toplu taşıma araçlarını kullanamayacaklar" diye konuştu.
Araç sürücüleri ise, tanıtım kartı uygulamasını olumlu bulduklarını, başıboş hareket etmenin sonlandırıldığını, bu uygulamanın halk ve şoförler için olumlu sonuçlar doğuracağını belirtti.
(FS-SO-Y)

05.02.2013 13:02:29 TSI

Editör: Wan Haber