Halk arasında "allı turna" olarak bilinen flamingoların nesli, bilinçsiz avcıların tehdidi altında. Van Gölü kıyısında konaklayan flamingolar, bölgedeki bilinçsiz avcıların silah atışları nedeniyle yaşam alanlarını terk etmek zorunda kalıyor. Yaşanan bu durum, bölgenin sembolü haline gelen flamingoların sayısının her geçen gün azalmasına neden oluyor.

Her yıl Nisan ayının ikinci haftasından itibaren Kuzey Afrika'dan Van'a göçerek, Aralık ayının sonuna kadar bölgede kalan ve bölgenin sembolü haline gelen flamingolar, Çelebibağı beldesinde bilinçsiz avcıların tehdidi altında. Van Gölü kıyısında bulunan Selçuklu Mezarlığı yakınlarında konaklayan flamingolar, bölgenin av sahasına kapalı olmasına rağmen bilinçsiz avcıların yasağı hiçe sayarak kuluçka döneminde olan kuşları avlaması, flamingoları da ürküterek kaçırıyor. Bölgede artan avcılık ve bilinçsiz silah kullanımına rağmen asker veya polislerin gerekli önlemleri almaması ise tepkilere neden oldu. Yaşanan durumun kabul edilemez olduğunu söyleyen Erciş Avcılar Derneği Başkanı Sami Demir, "Erciş'te ekmek-peynir gibi her gün onlarca kişi silahlanıyor. Yaşanan bu durum nedeniyle doğadaki göçmen kuşlara zarar veriliyor. Van Gölü'nün doğal zenginliği bilinçsiz bir şekilde yok edilmeye çalışılıyor, bunun birlikte flamingolar her geçen gün azalıyor" dedi.

'Avcılık avlanmak değildir'

Bölgede yapılan bilinçsiz avlanmanın denetlenmediğini ifade eden Demir, denetimsizliğin bilinçsiz avcılığın önünü açtığını dile getirdi. Demir, bilinçsiz avlanmanın göçmen kuşlara ciddi derecede zarar verdiğini ifade ederek, yetkililerin de görevlerini yerine getirmediğini dile getirdi. Daha önce Van Valiliği'ne bilinçsiz avlanmanın önüne geçilmesi konusunda öneride bulunduklarını kaydeden Demir, ancak çabalarının sonuçsuz kaldığını söyledi. Demir, "Avcılık avlanmak değildir, aslında yürümek amacı ile bir tür doğa sporudur. Eline silahı alan kuşları öldürmemelidir. Silahı alan ava çıkamaz, önce avcılığı öğrenmeli ve buna yönelik eğitim almalıdır" dedi. Erciş'te son zamanlarda av silahlarının satışında önemli derecede artış yaşandığını ifade eden Demir, "Av silahının satın alınması son derecede kolay bir hale geldi. İnsanlar ekmek peynir alır gibi gidip av tüfeği satın alabiliyor. Yetkililerden ricam bu yaşanan durumun önüne geçsinler. Araç alan bir insana araç kullanması için nasıl ehliyet şart koşuluyor ve bu ehliyetin bir eğitim süresi oluyorsa, av tüfeği kullanıcılarına da böyle bir eğitim zorunluluğu getirsinler. Bununla birlikte halk av ve avcılık konusunda bilinçlenilir ve doğal değerlerimiz daha az tahrip olur" diye belirtti.

'Flamingolar kültürümüzdür'

Göç ile geldikleri bölgenin önemli kültürü haline gelen flamingoların korunmasına yönelik halkın üzerine büyük görev ve sorumluluk düştüğünü ifade eden Demir, "Flamingo ve bir çok göçmen kuşun korunması konusunda halk olarak hepimize görevler düşüyor. Doğasına ve çevresine sahip çıkamayan yarın dizlerine vurur ve bu da bir şey ifade etmez. Kolluk kuvvetlerinin olduğu kadar bizim de flamingoların korunması yönünde önemli sorumluluklarımız var. Bölgedeki bilinçsiz avcıların bu göçmen kuşlarına sıktıkları her mermi, doğamıza ve yarınımıza sıkılan mermilerdir. Bu bilinçle bunların önüne geçmelidir" dedi.

'Bölge 4 mevsim korunmalıdır'

Bölgede çektiği fotoğraflarla tanınan fotoğraf sanatçısı Ali Dağer ise kuşların konakladığı alanın 4 mevsim korunması gerektiğini söyleyerek, "Her yılın Nisan ayında Van Gölü'ne misafirliğe gelen göçmen kuşlar, çeşitli desenleri ve renkleri ile ilçemize renk katıyor. Kuşların yarattığı görsel güzelliğin aslında izlenmeye açılması ve zenginleştirilmesi gerekirken çevre halkının duyarsız yaklaşımı bizleri bu güzellikten mahrum ediyor" dedi. Bölgeye fotoğraf çekmeye geldiği zaman sürekli silah seslerine tanık olduğunu ifade eden Dağer, yaşanan duruma karşı yetkilileri göreve çağırdı. Van Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Bölge Müdürlüğü yetkililerinin özellikle Çelebibağı beldesi çevresinde konaklayan kuşların yaşama alanlarını sit alanı olarak ilan edilmesi gerektiği belirten Dağer, kuşların yaşadığı alanlara insanların girmesinin engellenmesi gerektiğini dile getirdi.

Kaymakamlık: Avcılar Derneği'nden bilgi alın

Bölgedeki göçmen kuşların korunmasına yönelik nasıl bir önlem alındığı konusunda aradığımız Erciş İlçe Jandarma Komutanlığı yetkilileri, çeşitli gerekçeler göstererek bilgi vermekten kaçınırken, Erciş Kaymakamlığı ise söz konusu durum hakkında bilgi alabilmek için Erciş Avcılar Derneği'ne yönlendirdi. 

İdris YILMAZ - DİHA

Editör: Wan Haber