İlimizin yetiştirdiği önemli şahsiyetlerden biri olan mutasavvıf ve edib Feqiyê Teyran için, il müftülüğünün organize ettiği bir anma programı düzenlendi. Bahçesaray ilçesinde düzenlenen programa Van Valisi Aydın Nezih Doğan’ın yanı sıra İl Müftüsü Nimetullah Arvas, Prof. Dr. Şakir Gözütok, Yrd. Doç. Dr. Ferzende İdiz, M. Halid Sadini ve vatandaşlar katıldı.


Program çerçevesinde ilk önce Feqiyê Teyran’ın kabri ve evi ziyaret edildi. Ziyaret esnasında mevlid-i şerif ve ilahiler okundu. Bahçesaray Belediye parkında düzenlenen anma programı Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Programda bir konuşma yapan Van Valisi Aydın Nezih Doğan, "Kabrini ziyaret ettiğimizde Feqiyê Teyran'ın sözlerinin Kürtçe ve Türkçe'sini okuma imkanımız oldu. Sadece ses uyum açısından baktığınızda bile müthiş bir ahengi yakalamak mümkün. Burada bir alimi, büyük şahsiyeti anıyoruz. Muradımız şu ki onun etrafında bir birlik oluşturalım, kardeşlik ruhu oluşturalım. Birbirimize olan bakışlarımızı kontrol edelim ve birbirimize daha esnek, doğru bakmayı öğrenelim, kardeşliğimizi yeniden inşa edelim" dedi.


Konuşmaların ardından din görevlileri Feqiyê Teyran’ın şiirlerini seslendirdi. Ardından il müftülüğü ilahi korosu naat, ilahi ve ney dinletisi sundu. Anma programı çerçevesinde ayrıca “Müküs’te Medrese Geleneği” başlıklı panel düzenlendi. Panelde İl Müftüsü Nimetullah Arvas, Prof. Dr. Şakir Gözütok, Yrd. Doç. Dr. Ferzende İdiz ve M. Halid Sadini tebliğ sundu. Program panelistlere plaket takdim edilmesi ile son buldu.

Editör: Wan Haber