Fatih Belediyesi'nin hayata geçirdiği "İmamlar İngilizce Öğreniyor" projesiyle ilçede görev yapan imamlara, turistlere camiler hakkında bilgi verebilmeleri için İngilizce dersi verilmeye başlandı. İmamların yabancı turistlerle iyi iletişim kurabilmesi amaçlandığı projeden, imamlar oldukça memnun.
Fatih Belediyesi tarafından hayata geçirilen 'İmamlar İngilizce Öğreniyor' projesiyle Tarihi Yarımada'da görev yapan din adamlarına İngilizce kursu veriliyor. Haliç Caddesi'ndeki Müftü Ali Semt Konağı'nda verilen ilk derse Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in yanı sıra İl Müftüsü Rahmi Yaran, Fatih'in yeni müftüsü İrfan Üstündağ ve çok sayıda ilçedeki imam katıldı.
"İNGİLİZCE HUTBE OLMALI"
Başkan Demir, 8 bin 500 yıllık Tarihi Yarımada'nın, insanların yaşamayı arzu ettikleri bir bölge olduğunu belirterek, "125 hükümdarlık, 3 imparatorluğun merkezi olan Fatih'te geçmişe ait önemli değerler mevcut. Bu değerler artık evrensel değerlerdir. Camilerimiz bu kültürel değerlerin en önemlilerindendir. Dünyanın her yerinden insanlar Fatih'e geliyor, camileri ve tarihi eserleri görüp tarihini öğrenmek istiyor. Bizi, tarihimizi, kültürümüzü öğrenmek için Sultanahmet Camii, Süleymaniye Camii, Fatih Camii ve Yavuz Selim Camii gibi padişahlar adına yapılan camileri ziyaret ediyor. Böyle bir yerde görevimizi yaparken farklı sorumluluklarımızın da olduğunu düşünüyorum. Tarihimizi öğrenmek için ayağımıza kadar gelen insanlara hizmet vermek bizim görevimiz. Bu kapsamda da en güzel hizmeti imamlardan bekliyoruz. Ülkemize gelen turistlerle temas kurmak, onlara kendimizden, dinimizden, tarihimizden bahsedebilmek çok önemli" dedi.
İmam ve din görevlilerinin İngilizce öğrenmesinin yanı sıra camilerde yabancı dilde hutbe verilmesinin de önemli olduğuna dikkat çeken Başkan Demir, "Temel hedeflerimizden birisi de özellikle Sultanahmet ve Yeni Camii gibi turistlerin büyük ilgi gösterdiği camilerde İngilizce hutbe okutulması. Dünyanın her yerinde yerel dillerin arkasından İngilizce hutbe verilir. Fatih'te de İngilizce hutbe verilmesini gerekli görüyorum" dedi. "Bölgeye gelen turistlerin ülkemizden memnun ayrılması için birçok alanda çalışmalar yürütüyoruz" diyen Başkan Demir, "Bu çerçevede yabancı dil bilen üniversite öğrencilerinden oluşturduğumuz Turizm Elçileri her yıl 3 ay hem cep harçlıklarını kazanıyorlar, hem de bölgemizi yabancı turistlere daha iyi bir şekilde tanıtıyorlar. Bölgemizi turistlere en iyi şekilde anlatmak için yaptığımız projelerin en önemlilerinden biri de din görevlilerine düşüyor" dedi.
İstanbul'un en önemli camilerinin Fatih'te bulunduğunu ifade eden Fatih'in yeni müftüsü İrfan Üstündağ da "Camilerimizi günde ortalama 10 bin yabancı turist ziyaret ediyor. Bu yabancı turistler din görevlilerinden dinimiz ve camilerimiz hakkında bilgi istiyor. Bu ihtiyaçtan dolayı İngilizce eğitim projesi doğdu. Sayın Belediye Başkanımız Mustafa Demir'in Müftülüğe çok büyük hizmetleri oldu, her zaman müftülüğe destek verdi. Bu projenin tüm finansmanı Fatih Belediyesi'ne aittir, bu nedenle ilçe müftülüğü olarak kendisine çok teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
İstanbul Müftüsü İstanbul İl Müftüsü Rahmi Yaran ise "Fatih Belediyesi'nin öncülüğünde böyle bir projeye destek vermekten dolayı mutluyuz. Fatih Belediyesi imamları ve din görevlilerini her zaman destekliyor. Biz de müftülük olarak elimizden gelen desteği kendilerine vermeye hazırız" dedi.
Öte yandan derslerde imamların bir hayli heyecanlı oldukları da gözlendi. İmam Hasan Ali Yılmaz, "Öncelikle belediyemize ve müftümüze çok teşekkür ediyorum. Bu değerli çalışmayı başlattıkları için faydalı olacağını umuyoruz ki Fatih, çok turist alan bir bölge olduğu için din görevlilerine çok faydalı olacağını umuyorum" dedi. Bir diğer müezzin ise "İnşallah arkadaşlar için hayırlı olacak. İngilizce bilmiyoruz bu büyük bir eksiklik. Bu konuda sıfırız. Ama çok kısa sürede yol kat ederek bu dili öğrenmek istiyoruz" diye konuştu.
Beyazıt Camii Müezzini Abdullah Yılmaz da, "Öncelikle ben kursa öncülük yapan il müftümüze ve ilçe müftümüze özellikle bu kursta bize sponsor olarak bize destek verecek Fatih Belediye Başkanımız Mustafa Demir'e çok teşekkür ediyorum. Bu kursun en önemli özelliklerinden birisi bizlerin Fatih gibi önemli bir ilçede bulunması. Özellikle Selatini camilerin çokça bulunduğu ilçemizde turistlerle iletişim kurabilme adına önemli bir çalışma" diye konuştu.
Proje ile 332 cami ve Türkiye'nin en fazla camiye sahip ilçesi unvanını taşıyan Fatih'te görev yapan imamların, yabancı turistlerle iyi iletişim kurabilmesi amaçlanıyor.
(DA-ET-Y)

19.12.2012 13:36:26 TSI

Editör: Wan Haber