Mardin Valiliği ve Belediye Başkanlığı tarafından yürütülen tarihi dönüşüm projesi kapsamında hiçbir ücret almadan kendi imkanlarıyla 3 katlı binasının 1 katını yıkan vatandaşa plaket verildi.
Üçyol'da bulunan binanın sahibi Avukat Mahmut Can, Vali Turhan Ayvaz ile birlikte eline kazmayı alarak yıkımı kendisi başlattı. Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Can ailesinin bu güzel davranışının diğer Mardinli ev sahiplerine örnek olmasını temenni etti. Ayvaz, "Tarihi projemizin en önemli safhası olan alt yapıyı hemen hemen tamamen bitirdik. Şu anda ikinci önemli safhası bu betonarme binaların yıkılmasıdır. Bu betonarme binalar yıkıldığı zaman bu şehrin gerçek görüntüsü ortaya çıkacaktır. Bu betonların yıkılması safhasında bütün her şeyi devletten beklemediği için Can ailesinin yaptığı gibi betonarme binaları kamulaştırma yapılmadan bizzat kendilerinin yıkması bize hız verir. Şu anda 150 bina yıkıldı. Hali hazırda şu anda Mardin'de 500 tane bina yıkılması gerekiyor. Bazıları kat şeklinde, bazıları komple yıkılacak. 5 bin civarında dairenin yıkılması gerekiyor. Şu anda biz işin yüzde 60 kısmını bitirdik. 2 yıl sonrada tamamını bitirmemiz gerekiyor. Daha önce burada telefon, elektriktik kabloları yoktu. Onları ortadan kaldırdık. Burası tarihi bir film platosu, sinema platosu olması için bunları yer altına aldık. Şimdi yeni yapılan betonarme binaları yıkıyoruz. Bunları birer birer kamulaştırıp yıkıyoruz. Her binayı birer birer kamulaştırıp yıkmak bir külfet. Bu yüzden devlet vatandaş işbirliğini arzu ediyoruz. Bu güzel örneği Can ailesinden görüyoruz. Kendileri kamulaştırma veya başka bir ücret istemeden binanın bir katını yıkmaya başladı. Mali durumu iyi olan Mardinli vatandaşlarımızdan bu tarihi bölgedeki betonuma binalarını kendileri yıkmalarını arzu ediyoruz" dedi.
Binaların yıkılması ile UNESCO'ya daha erken başvuru yapabileceklerini belirten Vali Ayvaz, böylelikle miras listesine bir an önce girebilme fırsatının yakalanabileceğini söyledi. Ayvaz, "3 sene önce UNESCO'ya başvurduğumuzda bize söyledikleri şartları yavaş yavaş yerine getiriyoruz. Bu şartları 2014 yılında tamamen yerine getirmiş olacağız. Gelen turist sayısı her yıl peyder pey artmaktadır. Şu anda yılda 250 bin yabancı, 750 bin yerli yıllık bir milyon ziyaretçi geliyor. Mardin UNESCO'ya girince bu sayı katlanarak artacaktır" diye konuştu.
Avukat Mahmut Can ise bu güzel çalışmalardan ilham oldıklarını ve imkanları nispetinde her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. Can, "Memleketimizin daha güzel görünmesi için ne varsa gene yapmaya hazırız. Bundan dolayı da mutluyuz. Bu memleketimizde çok çalışan valimize de teşekkür ediyorum. Memlekete kim güzel şey yapıyorsa Allah ondan da razı olsun, bunun bir an önce yapılması ve bitirilmesi UNESCO'ya girilmesi bizim için fevkalade bir ortam teşkil edecek" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Can ailesi adına Avukat Mahmut Can'a teşekkür plaketi verdi.
(MA-AKK-AŞ-Y)

02.01.2013 17:51:32 TSI

Editör: Wan Haber