Yeni getirilen düzenlemeye göre işsiz kalan esnaflara yönelik Ahilik Sandığı kurularak işsiz esnaflara maaş verilmesi sağlanıyor.

Bu sistem ile birlikte işsiz kalan esnafa işsizlik ve maaş ödenekleri sağlanmaktadır.

İşsizlik maaşından faydalanabilen 4A kapsamındaki çalışanların yanı sıra, esnaf için de yeni düzenleme getirildi. Bu düzenlemeyle birlikte Bağkurluların da yararlanacağı bir sistem oluşturuldu. 2021 yılının ilk gününden itibaren geçerli olan bu sistem ile birlikte SSK güvencesi ile çalışan kişiler işten ayrılmaları halinde devletten işsizlik maaşı alabilecekler.

Bu destekten faydalanabilmeleri için vatandaşların 3 yıl içerisinde en az 600 prim günü ödemesi gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Son 120 gün çalışmış olmaları gereken bu sistemde şartları yerine getiren işsiz esnaflara işsizlik maaşı hakkı sağlanmaktadır.

Yeni kurulacak bu Ahilik Sandığı sistemi ile birlikte Esnaflar da işsizlik maaşından faydalanabilecek. 

Yaklaşık 3 yıldır üstünde çalışılan Ahilik Sandığı, 2021 yılıyla birlikta resmen yürürlüğe girecek.

Yürürlüğe girmesiyle birlikte artık esnafın primleri Ahilik Sandığı uygulaması adı altında toplanacak. Toplanan bu primler esnafların işlerinden ayrılmaları halinde onlarca işsiz maaşı olarak verilecek. Bu sistem sayesinde insanlar en erken 2024 tarihinde işsizlik maaşı alabilecekken, bunun nedini ise işsizlik maaşında uygulanan en az 3 yıllık prim ödemesinin gerçekleştirilmesi şartı.

2021 yılıyla belirlenen prim ödemelir Ahilik Sandığı'na bağlı olanları için de geçerli olabilecek. Prim rakamlarında değişiklik olmaması halinde 2 sigortalı, %1 devlet payı şeklinde prim ödemeleri uygulanacak. Bugünün şartlarına göre esnaftan 57,17 TL kesilme yapılarak, bu kesilmeye 25,29 TL eklenerek bu primi devlet sandık havuzuna ekleyecek. Bu şekilde birikim sağlanan primler işten ayrılan esnaflar için işsizlik maaşı olarak geri dönecek.

Editör: Wan Haber