Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve Van 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, eski Van Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kaya ile dönemin bazı belediye görevlileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 9 kişi hakkında "Silahlı terör örgütüne üye olmak", "Terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek", "Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" suçlarından 18 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.

Dava kapsamında bugün Van 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya Bekir Kaya, tutuklu bulunduğu Silivri Kapalı Cezaevi’nde Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yöntemiyle katıldı. Sanık avukatlarının savunma yapmasının ardında mahkeme heyeti kararını açıkladı. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin de takip ettiği davanın karar duruşmasında Bekir Kaya’ya ‘örgüt üyeliği’ suçundan 8 yıl 3 ay hapis cezası verildi. 

Aynı davada yargılanan Çetin Çiftçi, Cuma Köylüoğlu ve Bekir Kıran 2 yıl 1 ay, Neriman Urar ve İdris Şaybak ise 6 yıl 3 ay hapis cezası alırken, Zalal Tanlı, Can Taylan Akdemir ve Mehmet Yalım Eryiğit ise beraat etti. (İHA)

Editör: Wan Haber