FETÖ’nün mülkiye yapılanmasına ilişkin davada, İstanbul eski emniyet müdürü Hüseyin Çapkın, Sancaktepe eski kaymakamı Feyzullah Özcan, İstanbul eski vali yardımcısı Haluk Nadir ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Genel Sekreteri Yılmaz Kurt’un tahliyesine karar verildi. Hakkında ev hapsi kararı verilen Çapkın’ın tahliye kararına mahkeme başkanı karşı oy kullandı. İstanbul eski valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun tahliye talebi reddedilirken, üye hakimlerden biri de bu ret kararına karşı oy kullandı.

FETÖ'nün mülkiye yapılanmasına ilişkin İstanbul eski valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul eski emniyet müdürü Hüseyin Çapkın'ın da aralarında bulunduğu 11’i tutuklu 15 sanıklı davanın görülmesine devam edildi.
Duruşmada taleplerin ardından görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı, dosyanın geldiği aşama, mevcut delil durumu ve tutuklu sanıkların tutuklu kaldığı süreyi göz önüne alarak, Hüseyin Avni Mutlu, Hüseyin Çapkın, Sancaktepe eski kaymakamı Feyzullah Özcan ve İstanbul eski vali yardımcısı Haluk Nadir’in tahliyesine karar verilmesini talep etti.

Savcı, örgüt içi iletişimin FETÖ’nün gizliliğe en fazla önem verdiği alanlardan biri olduğunu belirttiği mütalaasında, “Sanıkların meslektaşları olan diğer bir kısım sanıklara yine normal telefon irtibatı kurmuş olmalarının da örgüt içi irtibat olarak değerlendirilemeyeceği kanaatindeyiz” dedi.
Savcının mütalaasının ardından duruşmaya yaklaşık 2 saatlik ara verildi. Yeniden toplanan heyet, ara kararını açıklayarak, tutuklu sanıklar Hüseyin Çapkın, Haluk Nadir, Yılmaz Kurt ve Feyzullah Özcan’ın tahliyesine hükmetti. Özcan, Kurt ve Nadir hakkında yurt dışına çıkış yasağı koyan mahkeme heyeti, oy çokluğu ile tahliyesine karar verilen Çapkın’a ise ev hapsi uygulanmasına hükmetti. Mahkeme başkanı, Çapkın’ın tutukluluk halinin devamı yönünde karşı oy kullandığını açıkladı.

Hüseyin Avni Mutlu’nun da arasında bulunduğu 7 sanığın ise tahliye talebi reddedilirken, üye hakimlerden biri Mutlu’nun adli kontrol uygulanarak tahliye edilmesi gerektiği yönünde karşı oy kullandı. Hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılan Denizli eski valisi Abdulkadir Demir’in dosyasının ayrılmasına karar veren heyet, eksiklikler tamamlandığı takdirde dosyanın esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için Cumhuriyet Savcısına gönderilmesine hükmetti. Duruşma 8-9 Şubat tarihine ertelendi./iha

Editör: Wan Haber