Edremit Belediye eş başkanları Sevil Rojbin Çetin ve Abdulkerim Sayan, Edremit ilçesine bağlı Şehit Fırat Mahallesi’nde çıkan çatışmaların ardından Edremit Belediyesi çalışanlarına yönelik gözaltı işlemlerine tepki gösterdiler.

Van Emniyet Müdürlüğü’nün yersiz ve hukuki zeminden uzak şekilde Edremit Belediyesi çalışanı 3 kişiyi gözaltına aldığı ifade edilen açıklamada, “Edremit ilçemize bağlı Fırat Mahallesi’nde 9 Ağustos akşamı çıkan olaylarla bağlantılı olarak belediye kepçe operatörümüz Fırat Çartı ve garaj amirimiz İsmail Kütükoğlu, Van Emniyet Müdürlüğü polis ekipleri tarafından gözaltına alındıktan sonra, son olarak belediyemizin Fen İşleri Müdürü Uğur Cihan da yine aynı gerekçelerle gözaltına alınmıştır. Fırat Mahallesi’nde ‘Ölümüz var mezar kazılması gerekiyor. Kazıcı kepçe gönderebilir misiniz’ şeklinde yapılan talep doğrultusunda Edremit Belediyemizden söz konusu mahalleye kazıcı kepçe gönderilmiştir. Kepçenin mahalleye gitmesinin ardından söz konusu çatışmaların çıktığı gözlemlenmiştir. Çıkan olaylarda kepçe operatörümüz Fırat Çartı polisler tarafından gözaltına alınarak, kazıcı kepçeye de el konulmuştur. Söz konusu olayla bağlantılı olarak belediyemizin garaj amiri İsmail Kütükoğlu da gözaltına alındı ve son olarak bugün belediyemizin Fen İşleri Müdürü Uğur Cihan da gözaltına alınmıştır" denildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:
"Çatışmaların yaşandığı Fırat Mahallesi’nde yurttaşların önceden mezar kazılması talebi üzerine çalışma alanına giden belediyemize ait kepçenin polisler tarafından söz konusu mahallede ‘hendek kazıyor’ şeklinde suçlamalarda bulunarak; çatışmaların olduğu alanda incelemede bulunmadan direk bir suçlamaya gitmesi vicdani ve hukuki değildir. Belediye ekiplerimiz her koşulda ne olursa olsun halktan gelen taleplere her zaman anında cevap olabilmenin kaygısını güderek çalışmalarını yürütmüştür. Aynı şekilde özellikle söz konusu halkın en hassas noktası olan ölünün gömülmesi noktasında mezar kazılma talebine her zaman belediye ekiplerimizin o an ne işle müşkül olursa olsun anında talep edilen yere gider ve mezar kazma işlemini gerçekleştirir. Aynı talep doğrultusunda Fırat Mahallesi’ne giden belediye ekiplerinin polis tarafından hendek kazılması gibi bir suçlamaya tabi tutulmasıyla Edremit Belediyemizin çalışmaları ve çalışanları böylelikle kriminalize edilmek istenmektedir. Yaşanan tüm gelişmeler ışığında şu an gözaltında bulunan belediye çalışanlarımızın derhal serbest bırakılmasını bekliyoruz."

Editör: Wan Haber