Ermenek’te 18 işçinin mahsur kaldığı kömür ocağında su tahliyesinin ardından, gaz tahliyesi bekleniyor. Madende kurtarma çalışmalarına katılanlar, galerideki suyun büyük çapta boşaltıldığını, ancak yoğun gaz nedeniyle 18 işçinin bulunduğu bölüme henüz girilemediğini söyledi.

Salı günü saat 12.15′te meydana gelen faciada galeride mahsur kalan işçilere ulaşmak için ocağa temiz hava verilerek, gaz tahliyesi gerçekleştirilecek ve ardından o bölgeye ulaşılacak.


Kurtarma çalışmalarına katılanlardan 22 yıllık madenci 42 yaşındaki Mehmet Şimşir DHA muhabirine, “Olayın meydana geldiği ilk günden itibaren burada kurtarma çalışmalarına katıldım. Çalışmaya da devam ediyoruz. Benim gördüğüm kadarıyla su tamamen çekildi. Ancak belli bir noktadan sonra bizi göndermiyorlar çünkü orada yoğun bir gaz var. Maskeli özel ekipler çalışıyor. Gazın tahliyesinin ardından arkadaşlarımıza ulaşılacak” dedi.

YAKINLARI KİMLİK KONTROLÜYLE İÇERİ ALINIYOR
18 işçinin mahsur kaldığı maden ocağında bugün diğer günlere oranla daha hareketlilik yaşanıyor. Maden ocağı çevresinde güvenlik önlemleri artırıldı. Mahsur kalan işçilerin birinci derece yakınların güvenlik noktalarından geçirilip, içeri alınıyor. Alana girecek ambulans ve diğer araçlar birinci kontrol noktasından geçerken, araçta bulunan kişilerin isimleri listeye ediliyor. İkinci ve üçüncü güvenlik kontrolu noktasında ise kimlik kontrolü yapılıp içeri alınıyor. Cumhuriyet Savcısı’nın da gece maden ocağına gelip incelemede bulunduğu öğrenildi.

BAKANDAN TEPKİ
Bir gazetecinin ‘Kurtarma ekiplerinden biri, mahsur kalan işçilerin bazılarının gözle görülebildiği ancak ulaşılamadığını söyledi’ şeklindeki sorusu üzerine Enerji Bakanı Taner Yıldız, açıklama yapan işçiye tepki gösterdi. Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

“O zaman, o işçi kardeşimizle beraber süreci yönetmek lazım. Bu doğru değil. Buradan bu açıklamaları o yüzden yapıyoruz. Sabah 04.00′da biz oradan çıktık. Verdiğimiz talimatın ne kadar uygulanabilir olduğunu alakalıda konuştuk. O işçi kardeşimiz bunu neye dayandırarak söyledi, bunu bize söylesin bu konuda arkadaşlarımızla beraber acilen müdahale ederiz. Hem basını hem bizlerin bu noktadan sonra daha da sorumlu almaya davet etmemiz gerekir.”

2.500 TON SU KALDI
12 bin ton suyun 4′te 3′ünün çıkarıldığını hatırlatan Bakan Yıldız, “12.000 ton suyun 4′te 3′ü alında. 2.500 ton civarında su kaldı. Suyun 4′te 3′ü alındıktan sonra bize 300 metrelik çalışma alanı açıldı. Olası bir işçi kardeşimiz varsa, ona ulaşmak acısında. Orada adım adım metre metre çalışmalar devam ettiriliyor” dedi.

SAVCILARIN ÇALIŞMA YAPMASI
Gazetecilerin Cumhuriyet Savcılarının gece gelip inceleme yaptığının hatırlatması üzerine Bakan Yıldız, “Tabi onları risk etmeyecek şekilde girmeleri gereken noktalara kadar teknik açıdan girdiler baktılar. Bir kısım tespitleri oldu. Bu adli konu olduğu için bizde paylaşmıyoruz. Kendileri o süreci yürütüyoruz” dedi.

İŞÇİLERİN ÇIKARTILAMA İHTİMALİ
Gazetecilerin ‘İşçilerin çıkarılmama ihtimali iddia ediliyor? şeklinde soru üzerine Bakan Yıldız,”Yaptıklarımızı anlatmakta güçlük çektiğimiz bir ortamda yapmadıklarımızı savunma ihtiyacı bize lütfen hissettirmeyin. Bakın şu an önemli bir iş üzerindeyiz. 18 kardeşimize ulaşmakla alakalı. Bizim niyetimizde de gayretimizde de böyle bir dediğiniz durum söz konusu olamaz. Biz orada adım adım metre metre tek tek o noktaları aşmak zorundayız” dedi.

Bakan Yıldız, “En dip taban koduna göre şu an ulaştığımız miktar 25 metre kadar daha üzerindeyiz. Bizim altımızda ulaştığımız yerin 25 metre kadar daha su var. Bu 25 metre suyun tamamı 2.500 tekamül ediyor. Bunun ne kadarı çamur olduğunu bilmediğimiz için bizim oradan çekeceğimiz suyun miktarı budur demek doğru değil. Orada 300 metre 350 metre civarında alan bir alan çıktı. Orada bir kısım bacalarımız var onların dahil ederek 350 metre. Onların tek tek kontrol edilecek” dedi. (Ajanslar)

Editör: Wan Haber