Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, devam eden çalışmalarda 2 işçinin cansız bedenlerine ulaşıldığını söyledi. Bakan Yıldız, “Arama ve kurtarma ekiplerimizin yoğun çalışmaları sonucunda 2 işçi kardeşimizin cansız bedenine ulaşmış bulunuyoruz. Bununla alakalı 2 kardeşimizin çıkartılmasıyla alakalı da bir gayret var. Tahmin ediyoruz bir müddet sonra onları çıkartacağız. Kendilerine Allah’tan rahmet diliyoruz. Tabii bundan sonra bir süreç var. O süreçte AFAD ekibimizin ve AFAD Başkanımızın yürüteceği bir çalışma olacak. Buradan ambulanslarla Ermenek Devlet Hastanesi’ne kaldırıldıktan sonra savcılığın uygun görmesi halinde aileleri ile beraber DNA testine tabi tutulacaklar. Savcılığımız karar verecek.


Bundan sonraki prosedürleri de aynı şekilde yürütecekler. Ailelerimizin, özellikle 18 işçi kardeşimizin ailelerinden tespit edilmiş bulunan 24 yakını üzerinde Başsavcılığımızın uygun görmesi halinde DNA testleri yapılacak. Tabii bizim arama ve kurtarma faaliyetlerimiz 24 saat kesintisiz bir şekilde devam edecek. Şu anda bulunduğumuz noktada yine bazı problemlerimizi var. Yine bazı yerlerde çökmeler var. Bir kısım yerlerde kömürün zeminde 1-1,5 metreye kadar çıktığı yerler var.


Suyun çekimiyle alakalı desandrede geldiğimiz 306 metrelik yolunda da yine bazı sıkıntılarımız oluştu.
Onları da aynı şekilde ekiplerimiz gidermek için bütün arkadaşlarımızla beraber gayret ediyoruz. Tertiplerimiz mesailerimiz bu manada hazır bulunuyorlar. Yani ocaktaki çalışmalar devam edecek. Bu arada metan gazı seviyesinde bir miktar yükselme oldu. Emniyet açısından yalnızca nefeslikte bulunan arkadaşlarımızı geçici bir süreliğine dışarı çıkarttık. Ve yalnızca oksijen gazı maskeli arkadaşlar, tahlisiye bu kurtarma ekiplerini oluşturacaklar ve yardımcı olacaklar. Kısa süre sonra da diğer ekipler metan gazı seviyesinin düşmesi ile beraber tekrar ocağa alacağız” dedi.


“YEMEK YEDİKLERİNİ SÖYLEDİKLERİ BİR BÖLÜMDE BU TESPİT EDİLDİ”
Hangi bölümde bulundukları ile ilgili soruya ise Bakan Yıldız, “Tahmin ettiğimiz yerlerden bir tanesinde, nefeslikte baş yukarı dediğimiz bir bölümde kardeşlerimizden orada yemek yediklerini söyledikleri bir bölümde bu tespit edildi. Baş yukarı kısmında 35 metrelik bir girdi var. Onun sonuna kadar arkadaşlarımız gittiler. Tabii ki kömür çökmeleri de olduğu için çok zor şartlarda o noktaya ulaşıldı. İki işçi kardeşimizi de oradan aldıktan sonra oranın zemini temizlenecek ve diğer bölgelerdeki, çalışmalara devam edilecek” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber