Milyonlarca vatandaşın beklediği müjdeli haber geldi. Sigorta giriş tarihinin öne çekilmesinin imkansız olmadığı öğrenildi.

Sigorta başlangıç tarihi her ne kadar erken olursa olsun emeklilik açısından talep edilen koşullarda aynı oranda azalış göstermektedir. Örnek verilecek olursa eğer bir kadın, ilk defa 1991 senesinde sigortalı bir şekilde çalışmaya başlamış ise emekli olmak için 5450 gün sigorta primini ödemesi ve 47 yaşını tamamlaması gerekirken, 1992 senesinde ilk defa sigortalı olan bir kadından 5552 prim günü ve 48 yaş şartı talep edilmektedir.

Sigorta Başlangıcının Geriye Çekilmesi

Çalışan kadın vatandaşların uzun senelerdir ümit ile bekledikleri doğum borçlanmasının emeklilik yaş koşuluna etki etmesi mümkündür. Sigortalı bir şekilde faaliyet göstermiş olduğu zaman da iş yerinden doğum ile ilgili problemleri meydana geldiği için izin alan bütün kadın çalışanların en çok merak ettiği konulardan bir tanesi elbette budur.

Erkeklerde Askerlik Borçlanması Durumu

Erkek vatandaşların askerliklerini yaparken geçirmiş oldukları sürenin borçlanma yapılarak sigorta başlangıç tarihlerinin geri götürülmesi mümkündür. Askere gitmeden önce herhangi bir işyerinde sigortalı bir şekilde faaliyet göstermeyen ve askerden döndükten sonra sigortalı bir işe giren vatandaş, askerlik borçlanmasını yaparak ilk giriş tarihini askerlik süresi kadar geri çekme hakkına sahip olmaktadır. Askere gitmeden önce sigortalı bir şekilde faaliyet gösteren erkek vatandaşlar ise askerlik borçlanması ile prim günü sayısını da arttırabilir. Emeklilik açısından prim günü eksik olan vatandaşların günlerini tamamlamak amacıyla ilk etapta askerlik borçlanması yaptığı biliniyor.

Staj Süreleri Kabul Edilmemektedir

Staj yapılırken geçirilen sürelerinin sigorta başlangıç tarihi açısından kabul edilmediğini belirtmekte fayda vardır. Staj yapan vatandaşlar açısından kısa süreli sigorta kolları primi bildirilmektedir. Bu bildirimdeki temel hedef çalışırken herhangi bir iş kazasının meydana gelmesi durumunda sağlık provizyonu sağlar.

Staj yapılırken geçirilen surelerin e-devlet uygulaması üzerinden işe ilk giriş yapılan tarih olarak değerlendirilmesinden dolayı vatandaşlar emeklilik açısından hesaplamalarda hata yapmaktadır. Fakat bir istisna vardır ki ilk sigortalılık durumu staj sigortası ile başlayan ve doğum gerçekleştiren kadın, doğumdan sonra ilk defa sigortalı bir işte çalışmış ise doğum borçlanması ile işe giriş tarihini geriye çekebilir.

Editör: Wan Haber