Hedefimiz ülkede kapsanmadık yer bırakmamak.

Önümüzde 5G süreci var, kritik bir alan olan mobil teknolojide 5G’de daha yüksek yerlilik oranlarına ulaşmak zorundayız. 5G’nin etkileyeceği tüm sektörlerle ilgili kapsamlı bir çalışma yürütüp geleceğin teknolojisine hazır hale gelmeliyiz.

Yerli 5G teknolojisi altyapısını kurmadan 5G’ye geçemeyiz, bunun için tüm kurum ve firmalarımızın hızlı etkin ve kararlı bir şekilde hareket etmesi şarttır.

Geliştirdiğimiz mobil altyapı sayesinde elde ettiğimiz kazanımlardan biri de kamu hizmetlerini dijital bir ortama sağlamak olmuştur.

Bu alanda 2 yıl gibi kısa bir sürede dünyada 68. Sıradan 53. Sıraya yükseldik, bugün 5 binin üzerinde e-devlet hizmetinden vatandaşlarımız yararlanıyor.

Türkiye’nin teknolojiyi sadece tüketen değil, tasarlayan, geliştiren ve dünyaya pazarlayan bir ülke haline gelmesini hedefliyoruz.

Milli Teknoloji Hamlesini bunun için başlattık.

Teknolojinin insanlığa faydalı yüzü yanında suçu bir endüstri haline getiren yönü de vardır.

Siber saldırılar artık devletler düzeyine kadar çıkmıştır, bu durum siber saldırıların güçlü altyapı ve güçlü kadrolarla yürütülebilmesine dolayısıyla daha yıkıcı olmasına yol açıyor.

Geçtiğimiz sene 136 bini aşan siber saldırıya maruz kaldık.

Yapay zeka destekli İHA ve robotik sistemler başta olmak üzere her türlü teknolojik ürünün hayatımızda daha çok yer edeceği bir döneme girdik.

Veri güvenliği de bu işin önemli bir parçasıdır, günümüzde veri en az petrol kadar önemli hale geldi, veri güvenliğini yabancı sistemlerle korumaya çalışmak sınır güvenliğini yabancı askerlere emanet etmekle eşdeğerdir.

Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalmalı anlayışıyla başlattığımız çalışmalar da henüz istediğimiz seviyeye gelmedi.

Açılışını yaptığımız Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’miz kesintisiz çalışacaktır, burada yerli ve milli imkanlarla ürettiğimiz sistemleri kullanarak siber güvenliği sağlıyoruz.

Şu anda 1300 kurumumuzda yaklaşık 4 bin uzmanla siber güvenlik faaliyetleri yürütülüyor, bu ekipler istihbarat paylaşımından güç birliğine kadar her alanda birlikte çalışıyor.

Kasırga, Avcı, Azat gibi uygulamalar geliştirdik, ülkemize yönelik siber saldırıların çoğu işte bu ekip ve uygulamalarda sessiz sedasız bertaraf ediliyor.

Siber güvenlik alanında milli hassasiyete sahip nitelikli uzmanlar yetiştirmeyi de ihmal etmiyoruz, bunun için BTK Akademi’yi kurduk.

Yaptığımız Siber Yıldız yarışmaları ile yetenekli gençlerimizi keşfediyoruz.

İnşallah ülkemizi siber güvenlikte bir dünya markası haline dönüştüreceğiz.

Türkiye olarak uzay faaliyetlerimizi de geliştiriyoruz, bu amaçla Türkiye Uzay Ajansı’nı kurduk. Üretimi tamamlanan TÜRKSAT 5A’yı bu yılın sonuna doğru uzaya fırlatıyoruz, TÜRKSAT 5B’yi de önümüzdeki yıl uzaya göndereceğiz.

TÜRKSAT 6A uydusunu da 2022 yılında uzaya göndermeyi planlıyoruz.

Böylece Türkiye dünyada haberleşme uydusu üretebilen 10 ülkeden biri olma haline gelmiş olacaktır.

Günümüzde teknoloji bağımlılığı nedeniyle adeta modern kölelere dönüşen yığınlarla karşı karşıyayız. Halbuki biz çevremize baktığımızda modern köleler değil, teknolojiyi bilinçli kullanan özgür bireyler görmek istiyoruz. Aynı oda içerisinde dahi konuşarak değil mesajla iletişim kuran insanların gerçek hayatla bağı zayıflıyor.

Bir başka önemli sıkıntımız, siber zorbalıkların çeşitleniyor olması, özellikle sosyal medya. İnsanların taciz edildiği, dolandırıldığı, onurlarının kırıldığı ve her türlü haklarının ihlal edildiği böyle bir sanal dünyaya asla teslim olmayacağız.

Esasen daha 2007 yılında, bu konuda gereken önlemlerin alınmasını talep etmiştik, aradan geçen bunca zamana rağmen gerekli hukuki teknik altyapıyı oluşturamadığımızı da görüyoruz.

Vatandaşlarımızı da özellikle çocuklarımızı korumak için güvenli internet hizmetlerinden daha çok faydalanmaya davet ediyorum.

Bizim gerçekten üretken kabiliyetli cevval gençlerimiz var, gençlerimizden internetin sağladığı imkanları en iyi şekilde kullanarak öne çıkmalarını özellikle bekliyoruz.

Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesinde, bu doğrultuda edeceğimiz başarıların çok büyük katkısı olacaktır.

Son dönemde yaşadığımız afetlerde, bu imkanlardan büyük ölçüde faydalandık. Yıkıntıların altındaki vatandaşlarımızla kurulan cep telefonu bağlantıları ve sinyal takipleri çalışmaları hızlandırdı.

Milletimiz, tarihin her döneminde devrin yeniliklerini gelişmelerini en güzel şekilde değerlendirmeyi bilmiştir. Nitekim teknoloji altyapısından siber saldırılara kadar bu alanda geldiğimiz yeri sizlerle paylaştık. CNNTÜRK

Editör: Wan Haber