Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün Başkan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında saat 15:50'de bir araya geldi. Toplantının ardından kameraların karşısına geçen Başkan Recep Tayyip Erdoğan ulusa sesleniş konuşması yaptı ve toplantıda alınan kararları vatandaşlara bildirdi. Kabine Toplantısı'nın ardından sağlık personellerine atama müjdesi de veren Başkan Erdoğan, 40 bin sağlık personelinin atanacağını aktardı.

FATURALARDAKİ TRT PAYI VE ENERJİ FONU KESİNTİLERİ KALDIRILDI

Dünya genelindeki enerji krizine dikkat çeken Başkan Erdoğan enerji krizine karşı aldıkları tedbirleri de vatandaşlara duyurdu. Başkan Erdoğan TRT payının kaldırıldığını aktardı ve "Önümüzdeki dönemde elektrik faturalarındaki TRT payı ile Enerji Fonu kesintilerini kaldırma kararı aldık." dedi.

ELEKTRİK ENERJİ FONU NEDİR?

Türkiye'de nüfus ve elektrik tüketimi her geçen yıl arttığı için altyapı ihtiyacı da aynı hızda artar. Bu nedenle elektrik altyapı yatırımlarının karşılanabilmesi için tüm kullanıcılardan elektrik enerji fonu ücreti tahsil edilir. Bu oran enerji tüketim bedelinin %0,7'si üzerinden hesaplanmaktadır.

ELEKTRİK FATURASI TRT PAYI NEDİR?

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun giderlerinin karşılanabilmesi için elektrik faturalarında TRT payı isimli bir bedel yer alır. TRT payı, faturada yer alan enerji tüketimi bedelinin %2'sine tekabül eder. Sanayi tipi kullanıcılardan TRT payı alınmamaktadır.

HER 100 TL'LİK TÜKETİMDE 3.25 TL DAHA AZ ÖDENECEK

2020 yılında TRT, tüm hanelerdeki elektrik faturalarından 1 milyar TL kasasına koymuştu. Bir başka değişle vatandaşlar faturalarındaki yüzde 2'lik ek kesinti ile 1 yılda TRT'ye 1 milyar lira kaynak sağlamıştı.

Her iki kesintinin sona ermesiyle vatandaş her 100 TL'lik bir elektirik tüketim bedeli üzerinde 3.25 TL daha az ödeyecek.

Yüzde 18'lik KDV hesaplandığında toplam katkı % 3.25'e takabül edecek. Peki elektrik faturalarında başka hangi kesinti ve vergiler mevcut?

Elektrik Tüketim Vergisi: 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca uygulanmaktadır. Aktif enerji tüketimi üzerinden hesaplanır. Oranı yüzde 5'tir. Bu vergi hastane vb. kurumlardaki tüketimde istisna edilir vergi alınmaz.

KDV: Mesken abonelerinin her ay ödediği elektrik faturasının yüzde 15,3'ü KDV'dir. Mesken abonesi için, elektrik tüketimi üzerindeki tüm vergiler, fatura borcunun %21'ine denk gelmektedir.

Editör: Wan Haber