Hayat Vakfı ile Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü işbirliğinde hazırlanan ve Türkiye genelindeki halk eğitimi merkezi müdürlüklerinde başlatılan ‘Osmanlı Türkçesi’ kursları Van’ın Erciş ilçesinde de ilgi görüyor. 
 

Hayat Vakfı Erciş Temsilcisi Hazma Özkartal, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Erciş ilçe merkezinde geçen yaz döneminde başlayan Osmanlıca ve Kur’an-ı Kerim tecvit kurslarında şu ana kadar 150 kursiyerin sertifika aldığını söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde halk eğitimi merkezi müdürlükleri ile yapılan 3 yıllık protokol çerçevesinde Türkiye genelinde geçen dönem yaklaşık 120 bin kişinin kayıt yaptırdığını, bunlardan 70 bin civarında kursiyerin ise sertifika almaya hak kazandığını söyleyen Özkartal, “Milletleri millet yapan ve o milleti diğer milletlerden ayrı bir millet yapan temel esaslardan birisinin o milletin kullandığı dil ve alfabesidir. Dil, fikir dünyasının tezahürü, kendini ifade edebileceği iletişim aracıdır. Dil, milletin hatırası, ruhu, özü ve mayasıdır. Dilini kaybeden milletler; hatırasını, hafızasını hem ferdi hem de milli kimliğini, açıkçası her şeyinin kaybetmeye yüz tutmuştur. Dil şuurunu kaybeden bir millet, millet olma şerefini kaybetmekle de yüz yüze gelir. Lisan ve yazısını kaybeden bir millet, hafızasını kaybetmiş demektir. Böyle bir millet kendi kültürüne ve tarihine yabancılaşır, geçmişte ne olduğunu unutur, bugün ve gelecekte de ne olacağını bilmez hale gelir. Osmanlıca, hem Arapça’dan hem de Farsça’dan faydalanmış zengin bir dildir. Gelecekle geçmiş arasındaki köprüyü sağlam kurabilmenin yolu, Osmanlı Türkçesi’ni okuyup anlayabilmekten geçmektedir. Bugün dedemizin yahut bir büyüğümüzün teklif ettiği bir yazıyı, bir kitabı veya mezarlarındaki yazıyı okuyamamak büyük bir kusur ve utançtır. Bu nedenle bizler bu kursu önemsiyoruz. İlçemiz Çınarlı Caddesi üzerinde bulunan Hıfzı Hoca Camisi’nde geçen yaz döneminde açmış olduğumuz kursumuzdan 150 vatandaşımız sertifika almaya hak kazanmıştır. Bu yıl da, iki sınıfta bulunan 60 kursiyerimiz kurslara devam etmekte ve her geçen günde talep artmaktadır. Bu nedenle yoğun isteği karşılama adına yeni kayıt yaptıran 30 kursiyer için de üçüncü bir sınıf daha açıyoruz” dedi.
Kursa devam eden öğrenciler ise, Osmanlı Türkçesi’ni önemine vurgu yaparak, “Tarihini, dilini, kültürünü unutan bir milleti, gün gelir tarihte unutur” dediler.

Editör: Wan Haber