Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ziyaretinde enerji sektörünün önemli konu başlıklarından biri olduğunu belirterek, "Zaman zaman 'Suriye ile alakalı sıkıntılar sirayet eder mi, bunu etkiler mi?' diye soruluyor. Biz enerji sektöründe bu tür konulardan etkilenmeyecek bir platform oluşturduk" dedi.
Yıldız, Meclis'te gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin'in hafta başında Türkiye'ye geleceğinin hatırlatılması ve enerji alanında yeni işbirliklerinin söz konusu olup olmayacağının sorulması üzerine Yıldız, Putin'in ziyaretinde konuşulacak önemli konu başlıklarından birinin de enerji sektörü olacağını söyledi. Rusya Federasyonu ile Türkiye'nin geliştireceği gerek stratejik gerekse fizibilitesi ispatlanmış birçok proje geliştirme imkanı bulunduğuna işaret eden Yıldız, şunları kaydetti:
"Rusya Federasyonu bizim için çok iyi bir partnerdir. Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin, özellikle ekonomik derinliğin artmasından sonra farklı ülkelerle farklı projeleri geliştirebilecek bir kabiliyeti oluştu. Bu kabiliyet çerçevesinde bize en yakın proje geliştirebilecek ülkelerden birisi görünüyor Rusya. Zaman zaman 'Suriye ile alakalı sıkıntılar sirayet eder mi, bunu etkiler mi?' diye soruluyor. Biz enerji sektöründe bu tür konulardan etkilenmeyecek bir platform oluşturduk ve ben bundan sonra da bunların daha da güçlenecek şekilde artarak devam edeceğine inanıyorum. Birçok ülkeyle, ABD'yle, Rusya'yla, komşularımızla farklı ülkelerle bu işbirliğimiz daha da artacaktır."

"BOR ÖZELLEŞTİRİLLMEYECEK"
Bugün, bor madenleri ile ilgili hakkında verilen gensoru önergesine ilişkin bir soruyu da cevaplandıran Bakan Yıldız, gensorunun TBMM'nin önemli bir enstrümanı olduğunu ve son 2 aya kadar da çok anlamlı olduğunu söyledi. Hükümet üyesi bakanların gensorulara açıklığıyla cevap vermek durumunda olduklarını belirten Yıldız, "Ama bu anlamlı argümanı böyle gayrı ciddi şekilde, mesnetleri, gerekçeleri temellendirilmemiş konularla devreye girmek bunu anlamsız hale getiriyor. Ben siyasetin özellikle saygınlığını artırmaya çalıştığımız böyle bir dönemde, böyle bir gensoru çıkışının doğru olmadığı kanaatindeyim" dedi.
Gensoru ile ilgili teknik konulara Genel Kurul'da cevap vereceğini belirten Yıldız, "Ben tekrar etmekten artık mahcup olduğu bir konudan bahsediyorum; bor özelleştirilmeyecek. Biz bunu her zaman söylüyoruz. AK Parti hükümetlerini ne siyaset bildirgesinde he hükümet programlarında bu geçmiş 10 yılda böyle bir konu işlenmiştir. 2023 hedeflerine kadar da işlenmeyecek. Biz 'bor özelleştirilmeyecek' diyoruz, ama ısrarla 'nasıl özelleştirileceğini' soruyorlar. Tekrar söylüyorum, boru özelleştirmeyeceğiz" dedi.
(ÖZ-Y)

30.11.2012 14:47:49 TSI

Editör: Wan Haber