Sakarya'nın Geyve ilçesinde Devlet Su İşleri tarafından Sakarya Nehri Doğançay mevkiinde yürütülen Hidroelektrik Enerji Santrali projesi çalışmaları sırasında, M.S. 4. veya 5. yüzyıla ait olduğu düşünülen kiremit tipi mezar kalıntıları bulundu.
Geyve ilçesinde yaşayan Kamuran Tan isimli vatandaş yaptığı araştırmalar sonucu bu mezarı bulduğunu ifade ederek, "Geçtiğimiz gün Karaçam Merkez'de yaşayan bir arkadaşım aracılığıyla HES Doğançay İnşaat alanının önünde kemikler çıktığını ve tarihi mezarlara rastlandığını duydum. Olay yerine gittiğimde burada çalışan iş makinalarıyla bir çok mezara hasar verildiğini gördüm ve yerlerde kemik parçalarına rastladım. Ayrıca bozulmamış mezar kalıntılarını da gördüm. Bunların Roma dönemine ait olan mezar kalıntıları olduğu kanaatindeyim. Üçgen şeklinde çift fırınlanmış kiremit tuğlayla yapılmış mezarlar olduğunu gördüm. Orada daha derinlemesine araştırma yapılırsa yetkililerimiz tarafından çok sayıda gün ışığına çıkmamış tabiat varlıklarının tespit edileceği kanaatindeyim" ifadelerini kullandı.
Kamuran Tan isimli bir vatandaşın araştırmaları sonucu bulunan mezar kalıntıları ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Müze Müdürü Arkeolog Mürşit Yazıcı, "Konuyla ilgili olarak 2012 yılının Haziran Ayı itibari ile bilgimiz var. Konu bize gelir gelmez değerlendirilmesi yapılarak Koruma Kurulu ve Bakanlığa bildirilmiştir. Koruma Kurulunca alınan kararla bahsi geçen mezar oradan kaldırılacaktır ancak mezarın bulunduğu noktada 12 metrelik bir kesit var ve bu noktadan içeride bulunan köylerin ulaşımlarını sağladıkları yol geçiyor. HES Şantiyesi ile ortak bir çalışma gerçekleştirilerek mezarın kaldırılması ile ilgili olarak bir çalışma yapılacaktır" dedi.
(MO-ÖK-Y)

12.02.2013 13:08:03 TSI

Editör: Wan Haber