Erciş Kaymakamlığı Toplantı Salonu’nda aileleri ve hak sahiplerini dinleyen Kaymakam Baran, amaçlarının kesinlikle yeşili ve doğayı yok etmek olmadığını söyledi. Tek gayelerinin Çatakdibi köyünde bulunan 63 ailenin ağır hasarlı evlerinden alıp depreme dayanıklı konutlarına yerleştirmek olduğunu bildiren Baran, hazine arazisi üzerinde tespit yapan bilirkişi heyetinden ağaç sayısı konusunda da kesin bilgi aldı. Bilirkişi heyetinin yaptığı tespitlerde 318-319 ve 320 No'lu parsellerde bin 800 kavak ağacı, 170 meyve ağacı, 50 bin fide (0 yaşında, 20-30 cm. boyunda kavak kalemleri), 150 bin filiz (0-2 yaşında, kök sürgünleri) olduğunu söyledi.

“MİLYARLARCA AĞACI VERSENİZ BİR TEK CANI GERİ GETİREMEZ”
Konuyu her iki tarafla da detaylı bir şekilde görüşen Baran, “Biz bir deprem yaşadık. Bizim başka bir yerle mukayese edilecek durumumuz yok. Çatakdibi köyümüzde 63 ailemiz ağır hasarlı evinde oturuyor. İlçemizde depremler devam ediyor. Şimdi biz bu insanlara konutlarının yapımına başlamaları için bir çözüm üretmezsek, Allah korusun bir can kaybı olursa bunun hesabını kim öder? Milyarlarca ağacı verseniz bir tek canı geri getirebilir mi? Bu alandaki ağaçların kesilmemesi için alternatif yollar aradık. Köydeki mera ve hazine arazisi içinde AFAD mühendislerimizin yaptığı zemin etüt ve afetsellik incelemeleri neticesinde konut yapımına en uygun arazi olarak burası tespit edildi” dedi.

“63 AİLEYE BİR AN ÖNCE KONUT YAPMALIYIZ”
Konuşmasında alternatif yollarla ilgili fikirlere açık olduğunu da belirten Baran, “Bizim ne doğayla ne yeşille ne de köydeki herhangi bir vatandaşımızla derdimiz yok. Bizim kimseyi mağdur etmek gibi bir amacımız da yok. Köyde bu evleri yapabileceğimiz başka bir yer bulun, burayı sizinle takas edelim. Ağaçlara da size de dokunmayalım ama bizim bir an önce bir çözüm üretip 63 ailemizi ağır hasarlı evinden çıkarmamız lazım” ifadelerini kullandı.
Toplantıda evleri ağır hasarlı olan köylülere köy dışında konut yapılması önerisinin gelmesi üzerine Kaymakam Baran, 63 aile temsilcisine, “Köy dışında bir yere çıkmak ister misiniz?” diye sordu. Aile temsilcileri ise, ‘Hayır’ cevabını verdi. “Evleri ağır hasarlı olan aileler kendi evlerinin yerine konut yapamazlar mı?” şeklindeki önerinin de sunulması üzerine Baran, “Tapusu hisseli olan arazilerde 7269 sayılı kanunun maddeleri gereğince hisse sorunu çözülmeden ev yapılamaz. Çatakdibi köyümüzde toplam 68 hak sahibi ailemiz var. Bunlardan 5’inin tapusunda ve zemin etüt çalışmalarında herhangi bir sorun olmadığı için konutlarını kendi evlerinin yerinde yapıyor ama diğer 63 ailemizin tapusu hisseli olduğu için konut yapamıyorlar. Eğer bu konuda tapu hissedarları muvafakat sağlarlarsa bunu bize yazılı olarak belgelesinler. Biz de zemin etüt çalışmalarımızı başlatalım” şeklinde konuştu.

 

"Köy içinde ahır yapımında zemin etüt çalışması yapılıyor mu?" şeklindeki soruya da açıklık getiren Baran, “7269 sayılı kanunun ilgili maddeleri gereğince ahır yapımında yer seçimi yapılmamaktadır. Bu nedenle ahır yapılan yerin tapusu hisseli olabileceği gibi zemin etüt çalışması da yapılmamaktadır“ dedi.
İnci ailesinin köy krokisini alıp inceleme yapma isteklerini değerlendiren Baran, krokisinin verilmesi için ilgilileri talimatlandırarak hazine ve mera arazisi üzerinde konut yapabilecek, afetsellik ve zemin açısından bir alternatif bulunması durumunda burayla ilgili çalışmaların başlatılacağını belirtti. 
Kaymakam Barboros Baran, toplantı çıkışında salon önünde bekleyen 63 aileyle de kısa bir görüşme yaptı.

 

Yapılan toplantıda Erciş İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Atilla Köse, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü M. Nedim Çelik, Ziraat mühendisleri Engin Özen, Arzu Esin ile Çatakdibi Muhtarı Şerafettin Uçar da hazır bulundu.

Editör: Wan Haber