Haber: Fazıl ERÜŞ

Guinness Rekorlar Kitabı'na girmek ve Van kahvaltısını dünyaya tanıtmak amacıyla 1 Haziran 2014'te gerçekleştirilecek 'dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası' rekoru denemesi için Van TSO öncülüğünde ilgili kurumların çalışmaları devam ediyor. Vanlı esnaflar ise 1 Haziran'ı sabırsızlıkla bekliyor. 1 Haziran 2014'te gerçekleştirilecek 'dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası' rekoru denemesi için esnaflar aileleriyle kahvaltıya katılacaklarını söylediler. Görüştüğümüz bir çok esnaf "En Kalabalık Van Kahvaltısı" rekor denemesinden haberdar. Hatta bazı esnaflar müşterilerin Van Kahvaltısı sohbetine şahit olduklarını belirttiler. "En Kalabalık Van Kahvaltısı" rekor denemesinin muhakkak hedefe ulaşması gerektiğini ifade eden esnaflar, Van'ın bu rekorla artık marka şehir haline gelmesini umduklarını ifade ettiler.

'REKOR DENEMESİ BİR MİLAT OLACAKTIR'
"En Kalabalık Van Kahvaltısı" rekor denemesi çalışmalarını çok yakından takip ettiklerini belirten Miss Defne Van Gelinlik Mağazasının sahibi Özgül Yüce, bu rekorun kırılması halinde Van'ın marka şehir olacağını söyledi.

Marka şehir olmak için bu tür ciddi projelerin ve etkinliklerin yapılması gerektiğini ifade eden Yüce şunları söyledi: "Van'ın bu rekor dışında da bir çok festivale ve etkinliğe ihtiyacının olduğunu düşünüyorum. Çünkü Van iyi tanıtılmıyor. Belki bu 'En Kalabalık Van Kahvaltısı' rekor denemesi Van için bir milat olacaktır. Bu rekorun kırılması için tanıtımın çok iyi yapılması gerekir. Rekora sayılı günler kalmasına rağmen sadece haberlerde okuyoruz. Bunun artık görselliğe dökülmesi gerekir. Mesela Van'ın kültürel ve turistlik zenginliklerini de barındıracak bir reklam çalışması yapılarak gazete ve tvlerde de yayımlanarak vatandaşlar kahvaltıya davet edilmelidir. Davul çalınarak cadde cadde gezip bu etkinlikten insanlar haberdar edilmelidir. Bu şekilde bir reklam çalışması hem Van'ın tanıtımını sağlayacak hem de Vanlıların bu kahvaltıdan haberlerinin olmasını sağlayacaktır. Bunun dışında da Van dışındaki Vanlılarla iletişime geçilerek iyi bir lobi çalışması yürütülmelidir."

'VAN İÇİN BÜYÜK FIRSAT'
Van TSO'nun tarihi bir projeye imza attığını söyleyen Akdeniz Tantuni personeli Selami Kararlı, bu rekoru ABD'nin elinden alacaklarını vurguladı.

Müşterilerinin yemek yerken kahvaltı hakkında sohbet ettiklerine de şahit olduğunu belirten Kararlı şöyle dedi: "Van tarihi ve kültürel özellikleriyle zengin bir il. Biz bu zenginliklerimizi bir türlü değerlendiremiyoruz. Fırsat elimize geçti. 'En Kalabalık Van Kahvaltısı' rekor denemesini kırmaya çalışırken aynı zamanda bu zenginliklerimizi de dünyaya tanıtacağız."

'HEYECANLA 1 HAZİRAN'I BEKLİYORUZ'
"En Kalabalık Van Kahvaltısı" rekor denemesinin Van için büyük ve aynı zamanda ciddi bir proje olduğunu vurgulayan Çıtrak Kuruyemiş Dükkan sahibi Uğur Tunçdemir, heyecanla 1 Haziran'ı beklediğini söyledi.

"En Kalabalık Van Kahvaltısı" rekor denemesi tanıtım çalışmalarında bir takım eksikliklerin olduğunu da dile getiren Tunçdemir, şu ifadeleri kullandı: " 'En Kalabalık Van Kahvaltısı' rekor denemesinin tarihi halka çok iyi lanse edilmelidir. Tanıtımda reklam çok önemlidir. Bu nedenle bu rekor denemesine öncülük edenler sadece haberlerle yetinmemelidirler. Gerekirse esnafı ziyaret ederek bu rekorun ne kadar önemli olduğunu anlatmalılar."

'REKORU KIRACAĞIZ'
Vanlıların 'En Kalabalık Van Kahvaltısı' rekor denemesinden haberdar olduğunu belirten Kitapçı Kırtasiye sahibi Kutub Kitapçı bu rekoru kıracaklarını ifade etti.

"En Kalabalık Van Kahvaltısı" rekor denemesine ellerinden gelen desteği vereceklerini söyleyen Kitapçı, şöyle konuştu: "Van artık bu projeleri hak ediyor. Van bu rekoru kırarsa ulusal anlamda da çok iyi tanınacak ve kahvaltımız da Van'ımız da markalaşacak. Bunun için herkesin bu projeye duyarlı olması gerekir."

'VAN KONUŞULACAK'
Rekora sayılı günler kaldığını vurgulayan Akdamar Oteli Erkek Kuaför dükkanı sahibi Ömer Güneş ise şunları kaydetti: "1 Haziran'da bu rekoru kırmak için ailemizle, arkadaşlarımızla, akrabalarımızla kahvaltıya katılacağız. Van için büyük bir değer olan kahvaltı bu rekorla artık markalaşacak. Kardeşliğimiz de bu kahvaltıda pekişecektir. Çünkü 1 Haziran'da herkes rekor için bir araya gelecektir. Bu rekoru kırarsak artık dünyanın gözü burada olacaktır. Başka ülkeler bu rekor için harekete geçse bile biz nasıl ABD'yi konuşuyorsak onlar da Van'ı ve Türkiye'yi konuşacaktır." / Prestij G.

Editör: Wan Haber