Son birkaç yılda en çok tercih edilen yatırım aracı değişmeden kripto para olarak kaldı. 1 yılda bile ciddi kazançlar sağlanmasına sebep olan kripto para camiasında harektlilik devam ediyor. Hal böyle olunca herkes kripto para yatırımları yapmaya yöneldi. Peki son bir yılda en çok kazandıran kripto paralar hangileri oldu?

Bitcoin, ilk olarak Ocak 2009'da yaratılan ünlü bir kripto para birimi. Kökeni ve Bitcoin'in yaratılmasının arkasındaki kişi hala bir gizem olsa da, giderek daha fazla insan büyük ölçüde dijital para birimine yatırım yapıyor. Kesintisiz yatırım akışının arkasındaki en büyük nedenlerden biri, bitcoin tekliflerinden daha düşük işlem ücretleri. Merkezi olmayan bir modelde işletildiği için hükümetler sürece müdahale edemiyor ve kripto para birimini yönetemiyor. Ancak bu sektörde de piyasayı elinde tutan insanlar var diyebiliriz. Elon Musk da bu insanlar arasında yer alıyor. Ayrıca, Çin Halk Bankası'nın dijital jetonların bir ödeme şekli olarak tekrarlanmasına ilişkin duyurusu da düşüşüne katkıda bulundu. Buna rağmen Bitcoin 1 yılda en çok yükselişi gösteren kripto para birimi olarak karşımıza çıkıyor. Bitcoin son bir yılda yüzde 686,1 değerlendi.

Ethereum, bitcoin'den sonra en çok işlem gören kripto para birimi. 2015 yılında piyasaya sürülen dijital para birimi, yatırımcılara ekstra bir güvenlik katmanı sağladı. Ethereum ayrıca geliştiricilerin dağıtılmış uygulamalar oluşturmasına ve yayınlamasına yardımcı olan bir programlama dili. Kripto para meraklıları, bitcoin'in düşüşünü ethereum'un zirveye çıkması için bir şans olarak görüyor. Bu hafta, kripto para birimi bu yıl fiyat artışını %350'nin üzerinde görerek en yüksek seviyesine ulaşmış durumda. 

Binance Coin, Binance kripto para borsasında alım satım ücreti başına %0,1 oranında işlem yapmak ve ücret ödemek için kullanılan dijital bir para. Binance madeni parası alım satım, Binance borsasında işlem ücretleri, kredi kartı ödemeleri, ödeme işleme, rezervasyon seyahat düzenlemesi, eğlence, yatırım, krediler ve transfer vb. gibi çeşitli kullanımlar sunuyor. ABD Adalet Bakanlığı'nın potansiyel kara para aklama ve vergi ihlallerine odaklanmak için Binance kripto para borsası hakkında bir soruşturma başlatmasına rağmen bu yıl en çok artış gösteren kripto para birimleri arasında yer alıyor.

Tether kademeli büyümeyi sürdürmek isteyen dijital para yatırımcıları tarafından oldukça tercih ediliyor. Tether projesi, 2014 yılında girişimciler Brock Pierce, Craig Sellars ve Reeve Collins tarafından kurulan Realcoin olarak başlatıldı. Ne yazık ki Tether, meşruiyeti konusunda da kanun yaptırımı sorunuyla karşı karşıya.

Cardano, bir yılda yüzde 3,254 oranında artış gösterdi. 2017 yılında piyasaya sürülen dijital para biriminin işlevleri, Ethereum gibi diğer blok zinciri kripto para birimlerine benziyor.

İlk olarak espri amaçlı oluşturulan bir kripto para birimi olan Dogecoin, bu yıl ciddi anlamda bir yükseliş gerçekleştirdi. Dogecoin ayrıca Google'da da trendler arasında yer alıyor. 2021'deki başlangıcından bu yana, Dogecoin %1,900'ün üzerinde artış gösterdi. Dijital para, Tesla'nın CEO'su Elon Musk'ın attığı tweetlerle de bu kadar değer kazandı diyebiliriz. 

XRP, finansal işlemler için hem kripto para birimi hem de dijital ödeme ağı görevi gören bir teknoloji. İlk olarak 2012'de piyasaya sürülen XRP, işlemleri 3-5 saniyede sonuçlandırabilen açık kaynaklı, izinsiz ve merkezi olmayan bir blok zinciri teknolojisi. XRP de bu yıl değer kazanan kripto para birimleri arasında karşımıza çıkıyor.

kaynak:teknolojioku

Editör: Wan Haber