Hürriyet’ten Toygun Atilla’nın haberine göre, ‘İstihbari dinleme’ çerçevesinde çoğu kod isimlerle olmak üzere Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, iş insanları Ali Koç, Mehmet Emin Karamehmet, eski Genelkurmay başkanları Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ve Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, eski Deniz Kuvvetleri komutanları Oramiral Vural Bayazıt ve Oramiral Bülent Alpkaya, gazeteciler Uğur Dündar, Mehmet Yılmaz, Yılmaz Özdil, Murat Yetkin, Can Dündar, Soner Yalçın ve Amberin Zaman gibi isimler dinlenmiş.

Dinlemelerin yapıldığı dönemde İstanbul Emniyeti İstihbarat Şubesi’nin başında Ali Fuat Yılmazer görev yapıyordu. Yılmazer, Emniyet’teki ‘paralel yapıya’ yönelik olduğu iddia edilen operasyonda ‘yasadışı dinleme’ gerekçesiyle tutuklanmıştı.

DİNLEME SADECE İSTİHBARATLA SINIRLI DEĞİL
Çoğu kod isimlerle alınan mahkeme kararlarının ardından Türkiye’nin ünlü işadamları, gazetecileri, rektörleri ve eski komutanların da aralarında bulunduğu 160 kişi, telefonlarının IMEI numaraları üzerinden dinlendi.

İstanbul Emniyeti İstihbarat Şube Müdürlüğü’nün arşiv kayıtlarında dinlemeye alınmış pek çok telefon numarasının tespit etmesiyle skandal ortaya çıktı. İstanbul Narkotik Şube Müdürlüğü ile Organize ve Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde de geçmiş yıllara dönük yapılan araştırmalarda yaklaşık 20.000 telefon dinlemesi belirlendi.

Dinlenen isimlerden bazıları ve verilen kod adları şöyle:

Ferit Şahenk – FERİT (Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı)

Yıldırım Ali Koç – ALİ (Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi)

Caroline Nicole Koç – CANAN (Mustafa Koç’un eşi)

Mehmet Emin Karamehmet – MAHMUT (Çukurova Holding’in sahibi)

Amberin Zaman – MEHMET (Gazeteci)

Mirgün Cabbas – SIRRI (Televizyoncu)

Ruşen Çakır – RUŞEN (Gazeteci)

Mehmet Murat Yetkin – MURAT (Gazeteci)

Aykut Zahid Akman (RTÜK eski Başkanı)

Fatma Nur Serter (CHP milletvekili)

Muharrem İnce (CHP Milletvekili)

Prof. Erdoğan Teziç (Eski YÖK Başkanı)

Prof. Muhammed Şahin (İTÜ Rektörü)

Prof. Necla Pur (2006-2010 yılları arası Marmara Üniversitesi Rektörü)

İlter Türkmen (Eski Dışişleri Bakanı ve Büyükelçi)

Editör: Wan Haber