Türkiye’de emekli olmak amacıyla gereken Prim gün sayısını tamamlamış fakat yaş itibariyle henüz mevzuat kurallarına uygun olan yaş kriterlerini karşılayamadığı için emekli olamayan yani emeklilikte yaşa takılanlar diye bir problem var. Bu problem her ne kadar çözüm beklese de diğer taraftan Ferdi bir şekilde mahkemelere yapılan başvuruların neticesinde çok iyi gelişmeler yaşanıyor.

  Devletin EYT hususunda çok net açıklamalarının bulunması, bu alanda çeşitli düzenlemeler bekleyen vatandaşların umutlarını her ne kadar kırsa da halen düzenleme için beklemedeler. Diğer taraftan, yeni haberler gelmeye devam ediyor. EYT’de çözüm olmazsa da kıdem tazminatı ile alakalı önemli bir husus önceki gün yüksek mahkeme tarafından verildi. Olay, Prim gün sayısını ve diğer kriterleri karşılayan, ancak yaşa takıldığı için emekli olamayan bir vatandaşın kıdem tazminatı talebinde bulunması ile başladı. İş mahkemesine başvuran EYT’Lİ eski çalıştığı  işyerinden kıdem tazminatı hakkını talep etti.

 Yargıtay, EYT’Lİ yurttaşların çalıştıkları işyerinden kıdem tazminatı ve diğer haklarını talep etmesini haklı bir karar olarak gündeme getirdi.

  Hangi EYT'liler Emekliliği Hak Kazanacak?

 Bütün bu gelişmelerin yanında Aynı zamanda EYT hususunda sürpriz bir adım gelişirse Eğer tüm EYT’LİLER aynı anda emekli olamayacaklar. Burada uygulanacak olan emeklilik formülü ise şöyledir:

 1999 tarihinden yani düzenlemenin uygulanmaya konulduğu andan önce işe girmiş olan Eyt’li kadınlar için 20, erkekler için ise 25 yıl sigortalılık şartı ile beraber 5.000 prim şartlarını tamamladıklarında emekli olabilecekleri öngörülmüştür.

Editör: Wan Haber