Haber: Oktay CANDEMİR

Van´da VEDAŞ´ın Türkerler Holding´e devredilmesinin ardından kentte artan elektrik kesintileri nedeniyle Van adeta karanlıkta kaldı. Elektrik kesintileriyle küçük esnaf, sanayideki küçük ölçekteki atölyeler ve kesintiler nedeniyle beyaz eşyaları bozulan vatandaşlar büyük mağduriyet yaşıyor. Elektrik kesintilerinin artması üzerine vatandaşlar birçok yere ´VEDAŞ istifa´ pankartı asarken, bazı esnaflar Maraş Caddesi´nde yolu trafiğe kapatarak tepkisini dile getiriyor. Vatandaşı artık isyan noktasına getiren elektrik kesintilerini değerlendiren bazı siyasi partiler özelleştirme politikalarının halka olumsuz yansıdığı görüşünde.

CHP: SORUMLUSU İKTİDARDIR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Van İl Başkanı Cemal Şen, elektrik kesintilerine ilişkin kapsamlı bir rapor hazırladığını ve bir kaç gün içinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu´na ileteceğini söyledi. Elektrik kesintilerinin sorumlusunun AKP hükümeti olduğunu ifade eden Şen, "Birçok alanda yapılan özelleştirme fayda değil zarar getirmiştir. Bunu yıllardır söylüyoruz. AKP adeta çılgınca her tarafta özelleştirmeye gitmiştir. TEDAŞ´ın da bu politikalar neticesinde özelleştirilmesiyle birlikte insanlarımız mağdur edilmiştir. VEDAŞ ilk olarak personelde kısıtlamaya gitmiş ve bu hizmette aksaklıklara neden olmuştur. Özelleştirme ile birlikte amaç hizmet değil kâr olunca vatandaş mağdur ediliyor. Bu konuyla ilgili hazırladığım geniş raporu Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu´na sunacağım ve İl Başkanları Toplantısında da dile getireceğim. Esnaf ve vatandaş perişan olmuş durumda. Bunun sorumlusu da AKP hükümetidir. AKP´nin Van´da 4 milletvekili var ve bunlar da vatandaşların sorunlarıyla ilgilenmek yerine ceplerini doldurmanın peşinde." diye konuştu.

BDP: AKP´NİN AMPÜLÜ SÖNMÜŞTÜR

BDP İl Eş Başkan Yardımcısı Azim Yacan ise, AKP´nin ampulünün her tarafta patladığını söyledi. Van´da AKP´nin ampulünün VEDAŞ ile birlikte bir kez daha patladığını ifade eden Yacan, "Hizmette süreklilik ve kalite şarttır. Bir yere direk bağlayıp, kablo döşedikten sonra arkanızı dönüp gidemezsiniz. Van her gün biraz daha gelişen ve büyüyen bir şehir. Dolayısıyla hizmetin kalitesi arttırılmalıdır. VEDAŞ beceriksizliğinin faturasını kaçak elektrik bahanesiyle vatandaşa çıkarmaya çalışıyor. Bunu kabul etmiyoruz. Vatandaşlarımız aksine her ay yüklü faturalar ödüyor. Bu durumun sorumlu AKP hükümetidir. Vatandaşlarımızın son dönemlerde elektrik kesintilerini protesto etmek amacıyla yaptıkları demokratik eylemlerini destekliyoruz. Vatandaşlarımızın bir itirazı var ve bu konuda haklılar. Parti olarak onların mücadelesinin yanındayız." şeklinde konuştu.

HDP: VEDAŞ BAHANELERİN ARDINA SIĞINAMAZ

Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Van İl Eşbaşkanı Harun Okay da AKP iktidarının özelleştirme politikalarıyla yoksul vatandaşları mağdur ettiğini söyledi. Özelleştirmenin halka bir faydasının olmadığının VEDAŞ olayıyla bir kez daha ortaya çıktığını kaydeden Okay, "Özelleştirme sömürücüleri daha fazla palazlandırmakta, vatandaşlarımızı ise mağdur etmektedir. Biz özelleştirmeye karşı çıkarken bunu söylüyoruz. Bu temelde Van´da yaşanan elektrik kesintileri kentte hayatı yaşanmaz hale getirmiş, bunun yanında halkın sabrı da artık tükenmiştir. Elektrik kesintilerine çözüm üretmesi gereken VEDAŞ çeşitli bahanelerin ardına sığınarak halkı suçlamaktadır. VEDAŞ´ın asli görevi vatandaşlarımıza gerekli enerjiyi sunmaktır. Hiç bir bahane onu bu görevden alıkoyamaz. VEDAŞ halkına karşısına geçip ´Yer altı hatlarında sorun var´ şeklinde bahaneler sunamaz. Sorun varsa gidip çözeceksin, senin görevin budur, bu yüzden para alıyorsun vatandaştan. Özelleştirmeyle birlikte şirketler personel çıkarmaya başlıyor. Aldığımız duyumlara göre VEDAŞ´ta da personel azaltılmış. Burada amaç hizmet değil kârdır. Sonuç olarak hükümetin özelleştirme politikaları halka pahalıya patlamıştır. Özelleştirmede amaç halkı mağdur etmek ve kar etmektir. Dolayısıyla tüm bu yaşananların sorumlusu iktidardaki AKP´dir." dedi. Prestij

Editör: Wan Haber