Türkiye’de baş gösteren ekonomik kriz, her geçen gün derinleşerek büyüyor. Van'da da hizmet veren esnaflar, her geçen gün iş yapamaz duruma gelerek kepenk indirmek zorunda kalıyor. Kentte yıllardır aktarlık yapan esnaflar da ekonomik sorunlardan nasibini aldı. Yaklaşan kış mevsimine rağmen vatandaşların bitkisel ürünlere ilgisi azaldı. Konuyla ilgili Wan Haber’e açıklamalarda bulunan aktarlar, son yılların en durgun dönemini yaşıyor.  

‘Alım gücü düştü’ 

Van'da aktarlık yapan Ahmet Kavurak, vatandaşların alım gücünün düştüğünü dile getirerek “Halk baharat alamıyor, gram gram alımlar oluyor. Milletin alım gücü düştü. Ve bu halkın elinde olan bir şey değil. Pandemi süreci hâlâ devam ediyor ama fiyatlar yükseldikçe alım gücü de düşüyor. Onlar alamayınca biz de satamıyoruz. Hem biz sorun yaşıyoruz hem de millet sıkıntı yaşıyor. Naneyi daha 2 hafta önce 25 TL’ye satarken, birkaç gün önce istediğimde 27 TL’ye bana geldi” dedi.   

‘İlgi fazlaydı’ 

Geçmişte vatandaşların ilgisinin daha fazla olduğunu belirten aktar Adem Yönten, “Geçmişte insanların baharata olan ilgisi biraz daha fazlaydı. Şu an düşmesinin büyük sebebi ürünlerin fiyatlarının yüksek olması ve yurt dışından gelen ürünlerin aşırı yüksek fiyatla gelmesi. İnsanlar alma zorluğu çekiyor. Genel olarak ihtiyaç olduğu için mecburi almak zorunda kalıyorlar” diye konuştu.  

‘Fayda sağlar’ 

Tıbbi bitkilerin vücuda daha çok fayda sağladığını vurgulayan Yönten, “İnsanların genetiği gittikçe bozuluyor. Genetiğin bozulması yediği gıdaların GDO’lu olmasından kaynaklanıyor. Gıdaların GDO’lu olması vücudun yapı hücrelerine kadar zarar verir. Doktorlar ve tıbbi düşünceler yerine, tıbbi bitkileri tercih etmeliyiz. Tıbbi bitkiler her zaman vücuda daha çok fayda sağlar” ifadelerini kullandı.

Fatma Polatcan / WanHaber.com

Editör: Wan Haber