İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, kimlik kartlarında yen dönem başladı. Artık yeni tip sürücü belgeler çipli kimlik kartına yüklenecek. Pek çipli yeni kimlik nasıl alınır? Yeni kimlik ücreti ne kadar? Başvuru nasıl yapılır? İşte tüm bu soruların yanıtı haberimizde…

ürücü belgelerinde yeni dönem başladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Pazartesiden itibaren yeni tip sürücü belgeleri nüfus müdürlüklerinden randevu alınarak yeni nesil kimlik kartlarına yüklenecek. Ücret alınmayacak. Geçerlilik süresi dolunca sürücü belgesi kimlik kartından silinecek" dedi. Peki Bakanlık tarafından alınan kararla birlikte başvuru süresi uzatılan yeni çipli kimliğini almayanlar neler yapacak? Yeni kimlik için gerekli evraklar neler? 2020 kimlik yenileme randevu işlemleri nasıl yapılır?

Ehliyetin yüklendiği yeni çipli kimlik kartı için hangi belgeler isteniyor? Ücreti ne kadar? İşte tüm detaylar...

ÇİPLİ KİMLİK KARTI NEREDEN ALINIR
Yeni düzenleme ile birlikte nüfus cüzdanını yeni kimlik kartları ile değiştirmek için randevu alma şartı kaldırıldı. Ancak nüfus müdürlüklerindeki yoğunluktan dolayı randevu alarak gitmeniz faydanıza olacaktır. Yeni kimlik kartı almak için nüfus müdürlüklerinden herhangi birine veya size en yakın İlçe Nüfus Müdürlüğü'ne başvurabilirsiniz. Ayrıca Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Alo199 Çağrı merkezinden ya da https://randevu.nvi.gov.tr/ web portalı üzerindeki T.C.Kimlik Kartı Randevu Sisteminden randevu alınabilir.

KİMLİK KARTINDAKİ ÇİP İÇERİSİNDE HANGİ BİLGİLER BULUNUYOR?
T.C. Kimlik Numarası, Adı, Soyadı, Anne Adı, Baba Adı, Doğum Yeri ve Tarihi, Cinsiyeti, Medeni Hali, Kan Grubu, Dini, Veriliş Tarihi, Kart Seri Numarası, Belgenin Geçerlilik Tarihi ile kişiye özgü biyometrik veriler kart üzerinde bulunan yonga içinde yer almaktadır.

Ehliyetin yüklendiği yeni çipli kimlik kartı için hangi belgeler isteniyor? Ücreti ne kadar? İşte tüm detaylar...

YENİ KİMLİK KARTI ÜCRETLİ Mİ OLACAK?
Bakan Soylu, ''Pazartesiden itibaren yeni tip sürücü belgeleri Türkiye genelinde Nüfus Müdürlükleri'nden randevu alınmak suretiyle yeni nesil kimlik kartlarına yüklenmeye başlayacaktır. Bu işlem için; sürücü belgesindeki bilgilerin yüklenmesi için herhangi bir ücret alınmayacak. Elinde bir ehliyetle bir kimliği olanlar, gidip yükletebilecekler. Ama yeni kimlik için başvurmak isteyenler varsa onlar başvurduğunda bir çarpıyla beraber yeni kimlik adresine gittiğinde içerisinde ehliyet de olmuş olacak. Sürücü belgesinin geçerlilik süresi dolduğunda tıpkı eski kartlarının yenilenmesi gibi, kimlik kartlarından otomatik olarak silinecektir Yani bunu yükledik, ömür boyu kalacak değil.

Ehliyetin yüklendiği yeni çipli kimlik kartı için hangi belgeler isteniyor? Ücreti ne kadar? İşte tüm detaylar...

Hepimiz gitmek zorunda mıyız?

Hayır.. Yine Pazartesi'den itibaren yeni kimlik almaya giden veya yeni pasaportehliyet almaya giden müracaat edip yaptırabilecek zaten. İki, bundan sonra yeni kimlik almaya gidenlere nüfus müdürlüklerindeki memurlarımız şu soruyu soracaklar.

"Efendim kimlik kartınıza ehliyetiniz varsa yüklemek ister misiniz"

Artık ondan sonra iki işlemi bir arada görecek ve otomatik olarak yüklenmiş olacak. Kart adresine gittiği andan itibaren hem ehliyeti hem kimliği bu kartta bulunmuş olacak'' dedi

Ehliyetin yüklendiği yeni çipli kimlik kartı için hangi belgeler isteniyor? Ücreti ne kadar? İşte tüm detaylar...

ÇİPLİ KİMLİK KARTI İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?
Eski tip nüfus cüzdanı

Uluslararası aile cüzdanı

Pasaport

Sürücü cüzdanı

Memur cüzdanı

Avukat kimlik kartı

Askeri kimlik kartı

Basın kartı

Muhtarlık tarafından düzenlenmiş talep belgesi

Yeni kimliğiniz 15 ila 30 gün içerisinde PTT tarafından evinize gönderilecektir.

Editör: Wan Haber