Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Kemal Şamlıoğlu, direksiyon uygulama sınavlarında, özel motorlu taşıt sürücü kurslarının Karayolları Trafik Kanunu gereği Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'ndan temin ettiği formların kullanıldığını anlattı.

2018 Ocak ayında Ankara'da yapılacak pilot uygulamanın ardından ise Türkiye genelinde kademeli olarak direksiyon uygulama sınavlarında tablet kullanımına geçileceğini ifade eden Şamlıoğlu, "Bu sayede sınav komisyonları, değerlendirmelerini tablet bilgisayarlar üzerinden gerçekleştirecek, adayların sınav başarı durumları elektronik ortamda ve anlık olarak merkezi modüle iletilmiş olacak" dedi.

Şamlıoğlu, yeni düzenleme sayesinde uygulama sınavlarında her aday için 3 nüsha olarak temin edilmesi gereken kağıt formların bedelinin sürücü kursları üzerinde oluşturduğu maliyetin ortadan kalkacağını belirtti.

E-SINAV SALONLARI FAALİYETE GEÇİYOR

Kemal Şamlıoğlu, ayrıca 2018'den itibaren tüm illerde "e-sınav" salonlarının faaliyete geçmesiyle motorlu taşıt sürücü kursu yazılı sınavlarının da bilgisayar üzerinden yapılacağını bildirdi. Şamlıoğlu, uygulama ile adayların görsel açıdan zengin soruları cevaplayarak öğrendiklerini etkin şekilde sınavda uygulama fırsatı bulacağını vurguladı.

Türkiye'de trafik ve sürücü eğitimlerinde son 4 yılda ciddi sıçrama yaşandığını dile getiren Şamlıoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu eğitimlerin kalitesini artırmak için yeni çalışmalarını sürdüğünü sözlerine ekledi.

2016 yılı ile birlikte yürürlüğe giren ve ehliyetlerde Avrupa Birliği ile uyumu hedef alan yeni ehliyet uygulaması, daha önce karşılaşılmayan aşamaları da beraberinde getiriyor. Yeni ehliyet alma konusundaki değişikliklerin başında Emniyet Genel Müdürlükleri tarafından yürütülen ehliyet randevu sistemi geliyor. Talep edilen belgeler ise; yeni ehliyet alacaklara, ehliyetini yenileyeceklere ve kaybedenlere göre değişiklik gösteriyor.

Resmi rakamlara göre 23 milyon motorlu taşıt sürücüsünün bulunduğu ülkemizde ehliyet ve kimliklerde çipli sisteme geçildi. Yeni sürücü adaylarının sınavlardan başarılı olması sonrasında verilecek yeni tip ehliyetlerin yanında eski sürücülerde ehliyetlerini yenileyecek.

Ülkemizde yaklaşık olarak 23 milyon sürücü belgesi bulunmaktadır. Uzun zamandır yapılan çalışmaların ardından ve pilot illerde yapılan denemelerin ardından vatandaşlar yeni çipli ehliyetlerine kavuşuyorlar. Ancak vatandaşlar yeni çipli sürücü belgeleri hakkında halen çok az bilgiye sahipler.

01 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelik gereğince, ehliyetler 2020 yılına kadar şu anda da yürürlükte olan koşullar dahilinde yenilenebilecek. Ehliyet yenileme işlemi Emniyet Genel Müdürlüğüne ait (www.surucurandevu.egm.gov.tr) internet adresinden online randevu aldıktan sonra, il/ilçe trafik tescil birimlerinde yeni tip sürücü belgesi işlemlerini gerçekleştirebilecek.

Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle mevcut sürücü belgeleri 1 Ocak 2016'dan itibaren değiştirilmeye başlandı. Yeni tip sürücü belgesi almak değiştirmek ve yenilemek isteyen vatandaşlar, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün http://surucurandevu.egm.gov.tr internet adresinden randevu alabilecekler.

Maliye Bakanlığı tebliği kapsamında yeni ehliyetlerin fiyatları belirlendi. Değerli kağıtların oranları belirlendi ve bu oran kapsamında ehliyetlere zam gelip gelmeyeceği de belli oldu.

EHLİYET SINAVINDAN GEÇMEK İÇİN KAÇ PUAN GEREKİR?

Ehliyet sınavından adayların başarıyla geçebilmeleri için en az 70 puan alması gerekir. 70 puan alamayan adaylar başarısız sayılırlar. Ehliyet sınavında adaylara, 50 soru sorulur. bu 50 sorudan 35 tanesini doğru cevaplayanlar başarılı olurlar. Sınavda dört yanlış bir doğruyu götürmez. Sınavda soruların derslere göre dağılımı şöyledir;

- Trafik ve çevre dersinden 23 soru

- İlk yardım dersinden 12 soru

- Araç tekniği dersinden 9 soru

- Trafik adabı dersinden de 6 soru sorulur.

DİREKSİYON SINAVI NASIL YAPILIR?

Direksiyon sınavı ortalama 35 dakika sürer. Bu sürenin ilk 5 dakikasında adaya aracın tanınması ile ilgili sorular sorulur. Bu sorulara yeterli cevap veremeyen adaylar, başarısız sayılırlar. Sınavın sürüş aşamasına geçildiğinde, sınav komisyonu tarafından çeşitli kriterlere göre değerlendirme yapılır.

Değerlendirme kriterleri içerisinde; emniyet kemerinin takılması, aynaların ve koltuğun ayarlanması, direksiyon hakimiyetinin tam olarak sağlanması, dönüş kurallarına uyulması, hız limitlerinin aşılmaması, ani fren yapabilme, eğimli yolda aracın düzgün şekilde hareket ettirilebilmesi gibi faktörler yer alır. 

Direksiyon sınavında adayın yapacağı her hata, puan kaybetmesine neden olur. Sürüş esnasında, sürücü adayının güvenli bir sürüş sağlayamaması durumunda uzman sürücü aracı sınav başlangıç yerine getirir. Direksiyon sınavının sonuçları ise genel olarak aynı gün içerisinde açıklanır.

STAJYER EHLİYET NEDİR?

Direksiyon sınavından en az 70 puan alarak, başarılı olan adaylar stajyer ehliyet almaya hak kazanır. Stajyer ehliyet için adaylara iki yıllık süre verilir. Bu süre içerisinde 75 ceza puanına ulaşan adayların ehliyetleri alınır. 75 ceza puanına ulaşmayan adaylar ise başarılı sayılırlar. Ehliyeti alınan adaylar, psikoteknik teste girerler. Test sonucunda yeniden ehliyet alınabilmesi için sürücü kursuna kayıt olunarak tekrar sınava girilmesi gerekir.

Trafikte ceza puanı yazılmasına neden olan durumlardan bazıları;

- Emniyet kemerini takmamak 15 ceza puanı

- Kırmızı ışık ihlali 10 ceza puanı

- Ruhsatsız olarak araç kullanmak 10 ceza puanı

- Emniyet şeridinden gitmek 20 ceza puanı

Son günlerde en çok gündeme gelen konulardan biri de ehliyet yenileme başvuru süreci ve bu süreç gerçekleştirirken yapılması gerekenler oldu. Eski tip sürücü belgeleri, 2020’ya yenileriyle değiştirebiliyor. Ehliyet yenilemenin ilk adımı başvuru süreciyle başlıyor. Ehliyet yenilemesinin yapılması için bazı gereklilikler vardır. Bunların yerine getirilmesi ile ehliyet yenileme işlemi gerçekleştirilebilir. Ehliyetini yenilemek isteyenler Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM)'den online randevu alacak.

Sürücü belgesi diğer adıyla ehliyet her türlü aracı kullanmamızı sağlayan belgedir. Ehliyet almak için önce kursa gidilir ardından yazılı ve uygulamalı sınava girilir. Sınavda başarılı olanlar ehliyet almaya hak kazanır.

Ehliyet belgesini yenilemek isteyenler için son gün 31 Aralık 2020. Uzmanlar, yenilemeyi son güne, yani 31 Aralık’a bırakılmama konusunda vatandaşları uyarıyor. Son günde yığma olma durumundan ötürü, sistem ve teknik konularda sıkıntı yaşanabileceğinden ötürü birçok vatandaş mağdur olabilir.

Randevu Almak İçin TIKLAYINIZ

Ehliyet yenileme için ne kadar ücret ödenir? 2017 yılında ehliyet yenileme ücreti 15 TL(13 TL Değerli kağıt bedeli+2 TL Hizmet Bedeli)'dir. Bu ücreti bankaya ödeyebiliyorsunuz.

Ödemeleri internet bankacılığı yoluyla ödeyeceklerin işlem yaptığı bankanın ilgili şubesinden "Tahsil Edilmiştir." kaseşi basılmasıyla ilgili EGM tarafından duyuru yapılmıştır. 

Yeni Ehliyet Almak İçin Gerekli Evraklar

1) Eski Sürücü Belgesi

2) Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği

3) Sürücü Sağlık Raporu (Fotoğraflı) (Aile Hekimi)

4) 15 TL (13 TL değerli kağıt bedeli, 2 TL vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya bankalara yatırıldığına dair makbuz

5) 2 adet fotoğraf (5x6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik bir vesikalık fotoğraf)

6) Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan/Kamuajans.Com

Editör: Wan Haber