Ehliyet sınavına giren adayların merak ettiği tüm sorular ve cevapları..

EHLİYET SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANIR?

Ehliyet Sınavı 27 Ağustos 2016'da yapıldı. Sınava giren adaylar sonuçları 15 gün sonra, 12-13 Eylül 2016 tarihinde görebilecekler. Ehliyet sonuçları Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) sitesinden açıklanacak.

SINAV SONUÇLARI POSTA İLE EVE GÖNDERİLECEK Mİ?

Yeni düzenlemeye göre, devlet kurumlarının yaptığı hiçbir sınav sonucu, posta ile evlere gönderilmeyecek. Sonuçlar, kurumlarının kendi internet sitelerinde görülecek.

EHLİYET SINIFLARI NELERDİR? SINAVDA HANGİ KONULARDAN SORU SORULMAKTADIR

M, A1, A2, A, B1, B, D1, D, C1, C ve F sınıfları sınavda İlkyardım, trafik, çevre, araç tekniği, trafik adabı konularındaki sorulardan sorumludur. 

STAJYER EHLİYER

Ehliyet sonuçlarında kazanan adaylar, 2 yıl olmak üzere stajyer ehliyet belgesine sahiptir. Bu süre zarfında; 5 kez kırmızı ışık ihlali olursa, 5 kız hız limiti aşılırsa, 2 yıl süre zarfında toplam ceza 75 puan olursa, ölümcül veya yaralanma kazasına suçlu görünürse, stajyer ehliyet belgesi geri alınacak ve normal ehliyet belgesi verilmeyecek. 2 yıl sonra trafik kurallarına uyan ve yapılmaması gerekenlere dikkat eden stajyerehliyet belgesine sahip olan sürücü, 1 yıl içerisinde normal ehliyet belgesini alabilir.

TRAFİK KAZALARINA SEBEB OLAN FAKTÖRLER NELERDİR?

Trafik kazaları sebeplerine bakıldığında birinci sırada hatalı sollama gözükür. Hatalı sollama konusu trafik kurallarında çok net bir şekilde belirtilmiştir. Bu kurallar ya unutulmuştur ya da bireyin "acil" bir şekilde bir yere yetişme isteği vardır. Araç ne kadar hızlı olursa olsun belirli hızda giden araçtan en fazla 30 dakika önde olur. 30 dakika daha erken gitmek trafik kazasına davetiye çıkartmak demek.

Trafik kazalarında ikinci sırada olan ise "alkol" tüketimi. İçişleri Bakanlığı bu konuda sert bir tutum içerisindedir. Alkol kullanıp araç kullanan vatandaşların ehliyetlerine el konulmaktadır. Belirli süreler içerisinde ehliyetine el konulan kişi, belli bir para cezası ödemektedir. Kurallar gereği alkol kullanımı tekrarlanırsa ömür boyu araçlardan men edilmektedir.

Üçüncü sırada "uykusuzluk" Uzun yolculukta vatandaşların uykusuzluğundan ötürü trafik kazası yapmaları oldukça fazladır. Özellikle büyük araç kullanan kişilerin yeterince uyumamaları ve zamanında yetişme stresi baz alındığında, sonuçları istemsiz olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kaynak: CNNTÜRK

Editör: Wan Haber