Prof. Dr. Fatih Özoğul Akdeniz’den yaşayan balon balıkları için çarpıcı açıklamalarda bulundu. Akdeniz’den çok sayıda bulunan bu balıkların tetrodotoksin zehrinin 1 gramı tam bir milyon euro değerinde olduğunu belirti bu zehrin mikroorganizmalar tarafından üretilmesi için gerekli çalışmaların başlatıldığını söyledi

Zehri tüm hastalar umut olacak

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Özoğul, balon balıklarında bulunan tetrodotoksin (TTX) zehrinin 1 gramının 1 milyon eurodan daha çok olduğunu ve bu zehrin mikroorganizmalar tarafından üretilmesi için çalışmalara geçildiğini söyledi. Prof. Dr. Özoğul, "Balon balığında bulunan TTX zehri, yurt dışında kanser hastalarının şiddetli ağrılarını dinmesi için kullanıldığını belirti

Akdeniz’de çok sayıda bulunan balon balıkları Akdeniz'deki balık popülasyonlarına ciddi zaralar verirken Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Özoğul aynı zaman bu balıkların ürettiği tetrodotoksin (TTX) zehri üzerinde yaptığı araştırmalarda iç organları ve derisinde bulunan TTX zehrinin morfinden 3 bin kat daha etkili, siyanürden ise bin 200 kat daha zehirli olduğunu vurguladı.

Özoğul, balon balıklarında bulunan TTX) zehrinin Kanser tedavisi için kullanıldığını belirterek bu zehir özerinde çok fazla çalışma yapacakların söyledi.

Prof. Dr. Özoğul, balon balıklarının zehrini anestezik madde özeliğine sahip olduğu için yurt dışında Kanada, ABD ve uzak doğu ülkeleri bu özeliğinde dolayı TTX zehrini kullanıyor.

 Prof. Dr. Özoğul, "TTX zehri, son yıllarda Kanada, ABD ve uzak doğu ülkelerinde anestezik madde olma özelliğinden dolayı kullanılmaya başlandı. Ayrıca uyuşturucu madde bağımlılığı tedavisinde de kullanılıyor. Bu zehir uyuşturucu madde bağımlılığında kişinin uyuşturucu istemini baskıladığı için, bağımlıya uyuşturucu kullanma isteği gelmiyor. Morfinden 3 bin kat daha fazla etkiye sahip olduğu için de ileri seviye kanser hastalığı tedavisinde ağrı kesici olarak da kullanılıyor.

Zehir içleştirecek

Bu zehir nöronların arasındaki sodyum kanallarını bloke ettiğinden dolayı insanların çektiği şiddetli acıyı his etmesini engelliyor. Bu hakkında Türkiye’de herhangi bir çalışma yapılmamaktadır. Balon balıkların zehri ilaç olarak kullanılabilir. Prof. Dr. Özoğul yaptığımız bu araştırmalar sonucunda yeteri sayıda üretim yapılabilirse sektörlerle beraber ülkemizi çok yüksek bir seviyeye taşıyabiliriz dedi.

Editör: Wan Haber