Dul maaşı devlet tarafından eşi vefat eden kadınlara verilen yardımdır. Bir kadının dul maaşı alabilmesi için eşinin vefat etmiş olması gerekmektedir. Fakat vefat eden eşinden sonra başka bir evlilik yapmaması gerekir. Dul maaşı eşinden boşanan çiftlere ödenmemektedir. Sadece eşi vefat eden kadınlara verilen bu yardım toplamda 2,500 TL civarındadır. Eşi vefat eden kadınların aldığı bu maaş, bir işe başlandıktan sonra kesilmektedir.

Dul maaşı alabilmek için gerekli belgeler nelerdir?

Dilekçe Veraset ilamının orijinali ve noter onaylı bir kopyası Vukuatlı nüfus kayıt öneği Vefat eden eşin nüfus cüzdanı ve iki adet vesikalık fotoğrafı Emekli maaş sistemi katılım formu Muhtaçlık belgesi Dul maaşı ne kadardır? Dul maaşı hesaplaması yapılırken, Vefat eden eşin çocuğu yoksa maaşının %75’i kadarı eşe verilir. Vefat eden eşin çocuğu varsa maaşının %25’i çocuğa yada çocuklara verilir. Vefat eden eşin çocuğu varsa maaşının %50’si eşe verilir. Koşullarına bakılmaktadır.

Dul maaşı sorgulaması nasıl yapılır?

Dul maaşı sorgulamasının yapılabileceği en kolay mecra e-Devlettir. E-Devlet şifresi olmayanlar en yakın PTT şubesine giderek 2 TL karşılığında şifre alabilirler. Alınacak şifre sonrasında sisteme giriş yapılarak şifrenin değiştirilmesi gerekmektedir.

Dul maaşı almanın şartları nelerdir?

Vefat eden eş en az beş sene boyunca sigortalı olarak çalışmış olmalıdır. Vefat eden eşin an az 9000 günlük primi ödenmiş olmalıdır. Vefat eden eşin prim borcu bulunmamalıdır.

Muhtaçlık belgesi nasıl alınır?

Fakirlik belgesi olarak da bilinen muhtaçlık belgesini alabilmek için ilk olarak ikamet edilen bölgede bulunan muhtarlığa gidilmesi gerekmektedir. Dul aylığı almak için gerekli belgelerden bir tanesi olan muhtaçlık belgesi için muhtarlığa gidilerek başvuru yapılması gerekir.

Muhtaçlık belgesi için gerekli belgeler nelerdir?

18 yaşını doldurmuş olmak Bir işte çalışmıyor olmak Mal varlığa sahip olmamak İkamet adresinin başvuru yapılan muhtarlığa bağlı olması Dul aylığının kesildiği durumlar nelerdir? Maaşı alan eşin evlenmesi ya da işe başlaması Muhtaçlık durumunu ortadan kaldırabilecek herhangi bir sebep Evlenmese bile bir başkasıyla beraber yaşanması durumunda maaş kesintisi söz konusu olabilir.

Editör: Wan Haber