Yeni Doğu Gazetesi'nin haberine göre: Son birkaç yılda Ramazan ayının yaz aylarında denk gelmesinden dolayı düğünlere 1 ay ara veriliyor. 1 ayın ardından düğüne başlayan vatandaş için esnaf harekete geçiyor. Kiralık araçtan yemek sektörüne, düğün salonunda kuyumcuya, çeyizciden pastanecilere kadar birçok Vanlı esnafa can suyu oluyor. Ülkede ve kentte yaşanan ekonomik krizi bir nebzede olsa düğün sezonunda unutan esnaf, bu sezonda oldukça memnun olarak görüştüğümüz esnaf yaşanan yoğunluktan oldukça memnun.

DÜĞÜN SEZONU ESNAFA YARADI

Düğün sezonuyla işlerinin açıldığını ifade eden esnaflardan Emrah Erkan, “Van’da yaz ayının gelmesiyle düğün sezonu da başladı. İşlerimiz yaz aylarında açılıyor. Düğün yapacaklar çeyiz malzemesi, kına gibi malzemeler alıyor. Durum böyle olunca bizde iş yapabiliyoruz. Kış aylarında işlerimiz yok denecek kadar az, sadece bere, eldiven gibi malzemeler getirip satmaya çalışıyoruz. Bu da dükkanın kirasını karşılayacak durumda değil ama düğün sezonuyla birlikte bizde kar elde edebiliyoruz. İşlerimizden memnunuz. Yaz ayları batıya göre az sürdüğü için herkes üç ay gibi kısa bir süre içinde düğününü yapmak istiyor. Bu üç ayda illerimizden gayet memnunuz. Ocak ayında Antalya’daydım orada düğünler vardı. Gelin ve damatlar sahil kenarında fotoğraf çekiyor ama böyle bir olanak yok Van’da.” Dedi.

İLK ADRES ÇEYİZCİLER OLUYOR

20 yıldır çeyiz işleriyle ilgilendiğini ve düğün sezonunda iyi bir kar elde ettiğini söyleyen Erkan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yıllardır esnafım, kış ayları gibi işsizlik yaşasaydık ayakta durma imkanımız olmazdı. Kışın yine iş yapıyoruz ama böyle yaz ayları gibi değil. Pasajımızda gelin ve damatlara yönelik her türlü eşya bulunuyor. Hem kaliteli, hem de Van’da bulunmayan gerek eski, gerek yeni model gelinlik damatlık ve diğer eşyalar. Bu yüzden düğün yapacakların ilk uğrağı pasaj oluyor. Esnafımızda ülkede süren ekonomik sıkıntılardan dolayı aldığı malzemeden daha 10 lira kar elde ediyorsa bugün 3 lira gibi bir karla malzeme satıyor. Dediğimiz gibi işlerimiz düğün sezonundan, düğün sezonuna oluyor.”

GELİNLİKÇİLER MUTLU

Düğün sezonunun başlamasıyla gelinlik mağazalarında işlerinde yoğun bir tempoyla başladığını belirten Gelinlik Mağazası Van Şube Müdürü Süreyya Erkut, “Daha önce kuaför üzerine hizmet veriyorduk. Şu an gelinlik mağazası açtık. Düğün sezonuna denk gelmesiyle işlerimiz iyi, üç kardeş şuan burada hizmet veriyoruz. İşlerimiz kış aylarında yok, sadece kuaför işi yapabiliyoruz. Yaz ayının gelmesiyle düğün sezonu da başladı. Bizimde işlerimiz sezonluk, düğün yapacak gelin adayları gelinlik, kuaför ihtiyaçlarını karşılamak için geliyorlar. 3 ay içine sıkıştırıldığı için düğünler hava şartlarından dolayı, malumunuz ilimiz kışın çok soğuk, batı illeri gibi değil. Antalya, İzmir gibi illerde kışında düğün yapılsa bir şey olmaz ama bu Van olunca soğuklardan dolayı imkansız. Bizde bu üç ay içinde yoğun bir şekilde, bazen geceli gündüzlü çalışarak aldığımız gelinlik siparişlerini yetiştirmeye çalışıyoruz. Düğün yapacaklara mesajımız ise gelin adaylarımız, alçakları gelinliği daha önceden belirlerse daha güzel olur çünkü bazen günlerce giyeceği gelinlikte kararsız kalan gelin adaylarımız oluyor. Bu hem onlar için sıkıntılı oluyor. Hem biz gelinlikçiler için, gelinlikçi esnafı olarak işlerimiz yaz aylarında çok güzel.” İfadelini kullandı.

AYSAN: KAR ORANIMIZ BU SENE AZ

Ülkede yaşanan ekonomik krizden dolayı sıkıntılar yaşandığını vurgulayan Bülent Aysan konuşmasını şöyle sürdü: “İşlerimiz yaz sezonunun gelmesiyle iyi oldu ama eskisi gibi, geçtiğimiz yıllarda olan düğün sezonuyla, aynı yoğunluk yok. Bu yıl sıkıntı var özellikle, bu maddi sıkıntılar ve ekonomik sıkıntılar, insanların maddi sıkıntılardan düğün yapamaması, en kötü bir düğün nerdeyse bugün 100 bin lira. İnsanlarında bu maddiyatın altından çıkması zor. Ondan dolayı bu yıl düğün sezonunda sıkıntılar yaşanıyor. En büyük sıkıntı ekonomik sıkıntıların yaşanması ve bu yüksek fiyatların ürünlere yansımasıyla başladı. Bizim bu durumda geçtiğimiz yıllara göre kar oranımız git, gide düşüyor. İnsanlarımızda şöyle bir olguda oluşmuş. Biz şu an ürünleri zamlı aldığımız halde, geçtiğimiz yılın fiyatlarına satıyoruz. Geçen yılın fiyatlarına ürünü müşteriye dediğimiz zaman, hemen tepki alıyoruz. Neden bu fiyat diye, halbuki geçen yıllarda bile o fiyata çok rahat bir şekilde malzeme satıyorduk. İnsanlarda böyle bir algı oluşmuş. Hemen esnafın zam yaptığını düşünüyor oysaki ürünlerde daha önce 10 lira kar ediyorsak, bu yıl 2-3 lira kar elde ediyoruz.”

“DÜĞÜN YAPACAKLAR SIKINTIDA AMA...”

Piyasada ciddi bir güvensizlik olduğunu ifade eden Aysan, “İnsanlarımız arasında şu an esnafa karşı ciddi bir güvensizlik söz konusu. Buna en büyük etken ise, insanların gelir seviyesinin çok düşük olması. Bir memur ve bir işçi ayda 3 bin, 4 bin lira maaş alıyorsa, eşine ayda 600-800 lira veriyordu ve buda piyasaya yansıyordu. Bugün her evden aylık 600 lira piyasaya yansıdığını düşünürsek, buda kat trilyon para eder ve buda ciddi bir şekilde Van’ın her konuda kalkınmasını sağlar. Bugün kimse eve para bırakamıyor. Mevcut gıda fiyatı yükseldiği için, elde para kalmıyor, buda piyasaya yansıyor. Düğün yapacak olanlarda ne kadar almak istemede de mecbur almak zorunda kalıyor. Düğün yapacaklara Allah yardım etsin. Biz esnaf olarak bu seneyi feda senesi olarak düşünüyoruz. Tamam biz geçen yıl yüzde 10, yüzde 20 kar elde ediyorsak, bu yıl yüzde 5 gibi bir oranlar kar elde ediyoruz. Bunun sebebi ise bu sezonu daha canlı geçirelim. İnsanlara yardımcı olalım, düğün yapacaklara yardımcı olalım. Van kalkınsın, Vanlılar kalkınsın.” Şeklinde konuştu.

KUYUMCULARDA HAREKETLİLİK BAŞLADI

Konuyla ilgili konuşan Kuyumculardan Akif Ölmez ise, son günlerde işlerinde yaşanan artış ve halkın altın alımına olan ilgisinden dolayı satışlarının arttığını belirtti. Ölmez konuşmasını şöyle sürdürdü: “Baharın gelmesiyle birlikte vatandaşlar da yapmayı planladıkları düğünler için altın almaya başladılar. Seçim sonrası işlerimizde gözle görülür bir hareketlilik oluşmaya başladı. Seçim öncesi altın fiyatları epey bir yükselmişti, seçim sonrası altın fiyatları biraz düştü. Bu durum da altın almak isteyen kişilerin işine yaradı.”

ÖLMEZ: 4 TAKSİTLİ SATIŞLAR RAHATLATTI

Altın satışlarına etki eden en önemli nedenlerden birinin kredi kartına yapılan taksitli satışlar olduğunu ifade eden Ölmez, “Geçen hafta itibari ile işçilikli ürünlerde 4 taksitli satışlarımız başladı. Taksitli satışlarımız tüm ürünler için geçerli değil, yani hemen paraya dönen ürünler için geçerli değil. Yüzük, küpe, bilezik gibi, bir düğün alışverişini karşılayacak şekilde 4 taksit imkânımız var. Taksitli satışlara yönelik halkımızın talebi çok yoğun, Gelip soranların sayısı da oldukça fazla, Taksitli olmayan ürünlerimiz çeyrek, yarım, gram altın, has altın ve tam altın şeklindedir. Bunları taksitle satma imkanı yok.” Diye konuştu.

“BÜTÇEYE UYGUN FİYATLAR”

Düğün ve özel günlerde alınan takı fiyatlarıyla ilgili de konuşan Ölmez konuşmasını şöyle sürdürdü: “Düğün alışverişi için genelde tek taş yüzükler alınıyor. 400 TL ile 1500 TL arası değişiyor bunun fiyatı. Setlerimizin fiyatı 3 bin TL ile 50 bin TL arası değişiyor. En çok satılan setlerimiz orta seviye dediğimiz 8 bin ile 15 bin TL arası değişen takımlarımızdır. Her bütçeye ve her zevke uygun ürünlerimiz mevcut. Yeni nesil eskisi gibi kaba görüntülü ürünleri tercih etmiyor, kibar, ince modelleri alıyor. Biz de halkımız hangi ürüne rağbet ediyorsa ona dönüş yapıyoruz.”

ÖLMEZ: PIRLANTAYA RAĞBET VAR

Bölgede pırlatanında son yıllarda düğünlerde değer gördüğünü ifade eden Ölmez son olarak, “Görüntüde güzel görünen ve gramı hafif olan ürünlerimiz var. Bir de vatandaşlarımıza daha iyi hizmet sunabilmek adına Pırlanta mağazası açtık. Malum pırlantada taksit olayı çok daha gerekliydi, çok talep vardı. Bu taksit olayı alımı epey bir kolaylaştırdı. Bir de yeni nesil pırlantaya çok rağbet gösteriyor, herkes tek taşım pırlantam olsun istiyor.” İfadelerini kullandı.

Editör: Wan Haber