Son iki gün içinde CHP, HDP ve AKP vekillerinden oluşan dokuz kişi hakkında fezleke Meclis’e gönderildi, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ için soruşturma başlatıldı.

Soruşturma başlatılmasından dokunulmazlığın komisyonda tartışılmasına kadar geçen hukuki süreci hukukçu Ergin Cinmen bianet’e anlattı.

Önce soruşturma

* Cumhuriyet savcıları bir milletvekilinin suç işlediği kanaatine vardığı takdirde o vekil hakkında soruşturma başlatır. Ardından dava açılmak ya da soruşturmaya devam etmek için Meclis’ten vekilin dokunulmazlığının kaldırılmasını ister.

İkinci adım meclis komisyonu

* Fezleke, Adalet Bakanlığı üzerinden Meclis’e gelir. İlk olarak TBMM Anayasa Adalet Karma Komisyonu'nda görüşülür. Komisyon fezlekesi görüşülen vekilin dokunulmazlığının kaldırılması yönünde bir kanaate varırsa bunu Genel Kurul’a gönderir.

Dokunulmazlık kararı Genel Kurul’da

* TBMM Genel Kurulu, komisyonun kararını oylar. Bir milletvekilinin dokunulmazlığı sadece Genel Kurul’da oylama sonucu kaldırılabilir.

Eğer milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılırsa;

* Dosya Başsavcılığa geri gönderilir. Savcılık soruşturmasına devam eder. Bu süreçte dokunulmazlığı kaldırılan milletvekili, vekillik görevine devam eder.

Eğer milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılmazsa;

* Soruşturma dosyası savcılıkta kalır. Milletvekilinin vekillik süresi bittikten sonra soruşturmaya devam edilir.

Fezleke ve soruşturmalar

Son iki gün içinde HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş hakkında Türk Ceza Kanunu'nun "Kamu Barışına Karşı İşlenen Suçlar" bölümündeki 214/2. maddesinde "Halkın bir kısmını diğer bir kısmına karşı silahlandırarak, tahrik etmek" suçlamasıyla, HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ hakkındaysa 19 Temmuz’daki “Biz sırtımızı YPJ'ye, YPG'ye ve PYD'ye yaslıyoruz bunu söylemekte ve savunmakta hiçbir sakınca görmüyoruz” sözleri nedeniyle "terör örgütünün propagandasını yapmak" soruşturma başlatıldı.

Ayrıca Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, AKP Osmaniye Milletvekili Suat Önal, HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız hakkındaki yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkereleri Meclis'e gönderildi. (Elif Akgül - Bianet)

Editör: Wan Haber