Abdullah Öcalan'ın Kürt sorununun çözümü için hazırladığı "yol haritasının" açıklanacağı Diyarbakır'daki tarihi Newroz kutlamasına bir gün kaldı. Yoğun katılım nedeniyle protokol platformunun kapasitesi ek inşaatlarla iki katına çıkartıldı. Basın tarafından da yoğun ilginin gösterildiği kutlamayı takip etmek için şu ana kadar 400 gazeteci akredite oldu. Gazetecilerin 150'si ise uluslararası basın kuruluşlarından. Newroz gününe kadar toplam sayının ise 500'e ulaşması bekleniyor. Basın mensuplarının rahat çalışabilmesi için ise özel bir alan ayrıldı ve bu alanın iç güvenliği için 150 özel personel görevlendirildi. 

5 bin kişi görevlendirildi

İki milyona yakın kişinin katılmasının tahmin edildiği kutlama için 5 bin kişi görevli çalışacak.  Newroz günü kentin 85 ayrı yerinden araçlar sabah saat 06.00'dan itibaren alana servis yapacak. Araçlarla yapılacak servislerin yanı sıra, her yıl olduğu gibi bu yılda yüz binlerce kişinin alana yürüyerek ulaşması bekleniyor. 

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ile Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) birlikte organize ettiği programa uluslararası düzeyde katılımcılar da yer alıyor. Bunlar; Federal Kürdistan Bölgesi'nden Kürdistan Yurtseverler Birliği yetkilileri, Goran Genel Başkanı Noşirwan Mustafa, Goran Hewler Sorumlusu Birzo Mecid, Goran İç ve Dış İlişkiler Sorumlusu Dr. Süleyman, Kürdistan Şuui Partisi MYK üyeleri, Kürdistan İslami Birlik Grubu MYK üyeleri, Yekiti Niştimani Demokratiki Kurdistan (YNDK) MYK üyeleri, İşçi Partisi MYK üyeleri, Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi (PÇDK) yetkilileri, Kürdistan Birlik Partisi yetkilileri, Yüksek Kürt Konseyi yetkilileri, İran Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) yetkilileri, Özgür ve Eşit Yurttaş Derneği'nden 60 kişilik bir heyet, Kürdistan Dernek ve Vakıf Federasyonu Sözcüsü Adnan Enver ve 12 kişilik akademisyen grubu.

Avrupa ve Latin Amerika’dan davetliler

Avrupa ve Latin Amerika ülkelerinden de yüksek düzeyde katılım olacak. Bu katılımcılar ise şöyle; Bolivya'dan Mary Medina Zabaleta, Rossemery Carlo Lucas, Zonia Guardia Melgar adlı 4 kadın senatör ve senatör danışmanı Dr. Sandra Quiroz, yine aralarında diplomat, parlamenter, akademisyen, STK ve gazetecilerin yer aldığı 4 kişilik İtalyan heyeti, Avrupa Parlamentosu Kürt-Dostluk grubu adına parlamenter Jürgen Klüte, Danimarka Kızıl-Yeşil Partisi Milletvekili Nikolaj Villumsen ve Kopenhag Belediye İl Meclis üyesi Allan Ahmad, Bask Sortu Dış İlişkiler Sorumlusu Gorka, Elejabarrieta, Yeni Kıbrıs Partisi Genel Sekreteri ve Lefkoşa Belediyesi adayı Murat Kanatlı, Roja Darian Norveç İşçi Partisi, Almanya Sol Partisi'nden 12 kişilik belediye meclis üyesi heyeti.Ayrıca Türkiye siyasi parti, oda, sendika ve sanatçı şahsiyetlerden de çok sayıda katılım bekleniyor. 

Araçlar ücretsiz

Öte yandan yurttaşları Diyarbakır Newroz'una ücretsiz götürecek araçların güzergahı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından açıklandı. Buna göre, Perşembe günü sabah saat 07.00'de seferlerine başlayacak olan araçlar öğlen saat 12.00'ye ring şeklinde çalışacak. Araçların kalkış durakları ise şöyle: Sur ilçesinde Balıkçılarbaşı, Mardinkapı, Urfakapı, Bağıvar, Bingöl-Lice Üçyol,  Çarıklı, Yenişehir ilçesinden ise, Turgut Özal İlköğretim Okulu, Et Balık Kurumu, önü Halk Evi, Okul Kahve önü, Hayatkent önü, Cami önü, Üst Köşe, Özgür Yurttaş Derneği, Bir ve İkinci Durak, Kayapınar ilçesinden de, Huzurevleri Meclisi önü, Cami Köşesi, Diclekent Petrol, BDP Kayapınar İlçe Örgütü önü, Polat Kavşağı, Ava Düğün Salonu, Tekel, Metropol, Musa Anter, 500 Evler, Kent Market, TOKİ (Afeteler) Bağlar ilçesi, Körhat Parkı, Bağlar Dörtyol, Kuruçeşme, Kaynartepe Kahve önü, Yunus Emre Üstgeçidi, Hatboyu Caddesi Polis Okulu Alt Köşe.

""

Editör: Wan Haber