Diyarbakır’ın merkez Sur İlçesi Balıkçılarbaşı bölgesinde bulunan ve daha önceki çatışmalarda zarar gören 4 ayaklı minare önünde Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, bir grup avukat ile birlikte açıklama yaptı. Açıklama sırasında Elçi ve avukatlar ellerinde, ‘İnsanlığın mirasıyım, mirasına sahip çık’ ve ‘Ayaklarımdan vurdular’ yazılı dövizler taşıdı.

Tahir Elçi, minarenin kurşunlardan hasar gören ayaklarına dövizleri bıraktığı sırada silah sesleri duyuldu. Bu sırada açıklamaya katılan avukatlar ve gazeteciler silah sesleri üzerine dağılarak kendilerini yerlere attılar.

Tahir Elçi vuruldu
Bu sırada Elçi’nin bulunduğu yerden yeniden silah sesleri duyuldu. Elçi kanlar içinde minarenin ayaklarını dibine düştü. Hafif sakallı bir kişi elindeki tabancayla bölgeden koşarak kaçmaya başlayınca, polisler bu kişiye ateş açtı.

Basın açıklamasını izleyen gazeteciler ile avukatlar çatışma arasında kaldı. Çatışmada 3 polis ile Anadolu Ajansı muhabiri Aziz Aslan da yaralandı.

Olayın ardından güvenlik güçleri bölgeyi çembere alarak giriş ve çıkışlara kapattı.

3-360.jpg

Tahir Elçi ve 1 polis hayatını kaybetti
Çatışma nedeniyle bölgeye uzun süre ambulans giremeyince, Elçi’nin cenazesi ile yaralılar alandan alınamadı. Çatışmanın bitmesiyle birlikte yaralılar ile Elçi’nin cenazesi alınarak hastanelere götürüldü.

Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Elçi’ye yapılan ön otopside ensesinden giren tabanca kurşununun sol kaşının üzerinden çıktığı belirlendi.

Hastaneye götürülen yaralı polislerden 1’i Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Diğer 2 yaralı polisin durumlarının da ciddi olduğu belirtildi. Kolundan kurşunla yaralanan Anadolu Ajansı muhabiri Aziz Aslan’ın tedavisi ise sürüyor.

4-290.jpg

Diyarbakır Valiliği’nden açıklama
Diyarbakır Valiliği saldırıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklama şöyle:

“28.11.2015 tarihinde saat 11.00 dolaylarında İlimiz Sur İlçesi Dört Ayaklı Minare civarında Diyarbakır Barosu tarafından bir basın açıklaması programı yapıldığı esnada güvenlik görevlilerimize saldırıda bulunulmuş; bu saldırıda 1 polis memurumuz şehit olmuş, 2 polis memurumuz da yaralanmıştır. Olay sırasında ve akabinde aynı yerde meydana gelen çatışmada, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi hayatını yitirmiştir. Konuyla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma açılmış olup konunun detayları incelenmektedir. Konuyla ilgili detaylı açıklama kamuoyuyla daha sonra paylaşılacaktır.”

Diyarbakır Barosu’ndan açıklama
Diyarbakır Barosu da, saldırının ardından Twitter’dan kısa bir açıklama yaptı. Diyarbakır Barosu; “Baro Başkanımız Av. Tahir Elçi suikast sonucu öldürülmüştür” dedi.

Sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
Saldırganın yakalanması için operasyon başlatıldı. Saldırının yaşandığı Sur İlçesi’nde saat 13.00’ten itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edildi. (DHA, İHA, ZETE)

5-178.jpg

Editör: Wan Haber