Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda (VAN TSO) düzenlenen program, Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Çoğu vatandaşın ayakta izlediği programda açılış konuşmasını yapan Diyanet-Sen Van Şube Başkanı Nurullah Arvas, ilde büyük bir salonun olmamasından yakındı. Özellikle ayakta bekleyen vatandaşlardan özür dileyen Arvas, “Van’da en büyük salonumuz bu, bundan daha büyük salonumuz yok. Sizden özür diliyoruz, ayakta bekliyorsunuz. Ama sahabe hayatını düşünün. Sahabenin hayatını göz önüne getirin. Sahabelerin zamanında apartmanlar, asansörler yoktu. Onlar kızgın çöl kumlarının üzerinde hayatlarını yaşıyorlardı. Barakalarda, çadırlarda yaşıyorlardı. Varsın bugün bizde onlar gibi olduğumuz yere çökelim. Varsın elbiselerimiz kirlensin. Onları yıkayıp temizleyebiliriz. Bundan sonra artık inşallah Van’ın da sahabesi var diyeceğiz” dedi.


82 İl 82 Sahabe slayt gösteriminin ardından kürsüye çıkan araştırmacı-yazar Muhammed Emin Yıldırım, her ilde bir sahabenin belli kriterlere, ölçülere riayet edilerek tespit edilmeye çalışıldığını belirtti. Van’ın nasibine de Salim ibn-i Ubeyd’in düştüğünü vurgulayan Yıldırım, “Gerekçesi de şu; doğduğu topraklar, yani İran’a en yakın il Van’dır. Belki başka biride anlatılabilirdi, ama Salim (r.a) bu projede muhakkak anlatılmalıydı. Bu projede anlatılması kesin olması gerekirken, en güzel anlatılacak yer Van olmalıydı. Onun için biz böyle belirledik. İsabet kaydettiğimizin şahitleri de sizlersiniz. Allah onu da şahit kılsın bize. Bizi de birbirimize şahit kılsın ve Van’da nasıl ki onun adına kurulmuş bir sofrada toplandıysak, yarın Ahiret’te de, cennette de, inşallah yine ev sahibinin o olduğu, o gerçek sofrada bizleri toplasın” dedi.


Hz. Ömer’in oğlu olduğunda adını Salim koyduğunu ifade eden Yıldırım, “Diyorlar ki neden ismini Salim koydun? Vallahi diyor ben Resulullah’tan (s.a.v) duydum, o dedi ki Salim, Allah’a karşı muhabbeti çok olan bir adamdır. Her insanın da isminden bir nasibi vardır. İstedim ki benim oğlumda o isimden nasiplensin. Şöyle bir bakın tabiin nesline. Salim İbn-i Abdullah ismini şöyle bir araştırın, nasıl nasiplendiğini göreceksiniz. Abdurrahman İbn-i Avf iki oğlu olacak, ikisine de Salim ismini verecek, birbirinden ayırmak içinde Salim El-Ekber, Salim El-Esğer diyecek. Büyük Salim, küçük Salim diyecekler, başka isim mi yok diye. Ama o diyecek ki; ah bir bilseniz, bir onun değer ve kıymetini bilseniz, o zaman sizde aynısını yapardınız. Onların dünyasında yeri böyleyse eğer, bugün bizimde onun dünyasından alacağımız çok şeyler var. Allah alabilmeyi bize kolaylaştırsın. İnşallah Vanlıların içinde de Salim ismi bundan böyle çoğalacak” ifadelerini kullandı.


Programa Adalet ve Kalkınma Partisi Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Osman Nuri Gülaçar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Editör: Wan Haber