Belediyelerde kadrolaşmalar netleşmeye başlarken, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri henüz netleşmiş değil. Van Büyükşehir Belediyesi genel sekreteri kim olacak bu konuda nelere dikkat edilmeli?

Yerel seçimlerin tamamlanmasının üzerinden 2 ayı aşkın bir süre geçti. Yapılan itirazlar, yaşanan siyasi sorunlar sonrası belediye başkan ve eşbaşkanlar Van’da göreve tam anlamıyla başladı. Belediyelerde kadrolaşmalar netleşmeye başlarken, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri henüz netleşmiş değil. Van Büyükşehir Belediyesi genel sekreteri kim olacak bu konuda nelere dikkat edilmeli?

31 Mart Mahalli İdareler seçimlerinin üzerinden 2 ayı aşkın bir süre geçti. Van’da yapılan seçimlerinde başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere birçok belediyeyi kazanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) büyük bir başarı elde etti. Ancak seçimler için Tuşba, Edremit ve Çaldıran’da aday gösterilen isimlerin Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilmesinden dolayı, HDP’nin kazandığı 3 ilçedeki belediye bir sonraki en fazla oy alan adaya yani Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) adaylarına verildi. İstanbul ve Türkiye’de yaşanan seçim sonrası sorunlar ve ziyaretlerden dolayı Van’da belediye başkan ve eşbaşkanları göreve yeni yeni başlayabildi. 2 aşkın bir sürenin üzerinden geçtiği seçimlerin ardından belediyelerde kadrolaşmalar devam ederken, Van Büyükşehir Belediyesi’nin Genel Sekreteri henüz netleşmiş değil. Yıllardır Genel Sekreterlerin dışarıdan getirilmesine itiraz eden Vanlılar aynı yanlış bir daha yapılmamasını istiyor. Peki, Van Büyükşehir Belediyesi’nin yeni Genel Sekreteri kim olacak?

“TÖRE” DIŞARIDAN GETİRİLDİ

Van’ın ve Vanlıların dışarıdan isim getirilmesine karşı büyük bir tepkisi var. Yıllardır ithal isimlerin Van’a getirilmesinden aciz olan Vanlılar, Van Büyükşehir Belediyesi’ne Sedat Töre’nin dışarıdan getirilmesi ile sesini daha fazla çıkarmaya başladı. Töre döneminde “Van’da adam kalmadı mı dışardan adam getiriyorsunuz” diyen Vanlılar. Bunun acısını daha sonrada çekeceğini bilmiyordu. Töre’nin Büyükşehir’de yaptığı işler ve vatandaşa karşı olan tavırlarından rahatsızlık duyan Vanlılar bir daha bunu yaşamak istemediklerini her platformda dile getirdi. Buna karşılık olarak başka azınlık gruplardan dışarında getirilen isimlerin daha şeffaf olduğunu savundu.

KAYSERİ’DEN VAN’A GÖREVLENDİRME

Kanun Hükmünde Kararnamelerin (KHK) yayımladığı 2016 yılının ardından Van Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere Van’daki 2 Ak Partili belediye dışında 12 belediyeye kayyum ataması yapıldı. Yapılan atamalar sonucu Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya görevinden alınırken, Genel Sekreter Sedat Töre’de görevinden alındı. Ardından yapılan görevlendirme ile Van Büyükşehir Belediyesi’ne Van Valisi İbrahim Taşyapan atandı. Taşyapan’ın göreve gelmesiyle birlikte Genel Sekreterlik için yapılan çalışmalar sonucuna Van’a yine dışarıdan görevlendirme yapıldı. Bu görevlendirme ise Kayseri’nden yapıldı. Kayseri Genel Sekreteri Mustafa Yalçın Van’daki görevinin ardından Kayseri’nin bir ilçesinde 31 Mart seçimlerinden belediye başkanı olarak seçildi.

BÜYÜK TEPKİ ÇEKTİ!

Mustafa Yalçın’ın Van’a görevlendirmesinin ardından Van kamuoyu sosyal medyada ve diğer alanlarda yapılan görevlendirmeye büyük tepki gösterdi. Yapılan görevlendirmenin yanlış olduğunu söyleyen Vanlılar, Sedat Töre’de olduğu gibi “Van’da adam kalmadı mı?” yorumları ile tepkilerini ortaya koydu. Tüm tepkilere rağmen Van’daki görevine başlayan Mustafa Yalçın, ardından yapılan vali değişikliği ile daha çok parladı. Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu’nun Van’a vali olarak atanması ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili olması sonrası Yalçın gündemdeki yerini kordu. Çalışmaların yanı sıra “Kentte zarar veriyor” denilen Yalçın, 31 Mart seçimleri öncesi Van’dan ayrıldı.

YİNE AYNISI MI OLACAK?

2 dönemlik seçilmiş ve 1 dönemde kayyum dönemi geçiren Van’da, Büyükşehir Belediyesine getirilen genel sekreter ithal oldu. 31 Mart seçimlerinin ardından gözler yerinden Van Büyükşehir Belediyesi’ne çevrildi. Van kamuoyu artık dışardan isim istemediğini açık bir şekilde ifade ederken, belediye eşbaşkanları ve belediyenin nasıl bir karar alacağı ise merak konusu oldu. Karar öncesi Vanlılar hem sosyal medya  çağrılarda bulundu. Peki, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri kim olacak? Bu sorunun cevabı yakın zamanda netlik kazanması bekleniyor.

DİYARBAKIR’DAN BİR İSİM Mİ?

Kimin genel sekreter olacağı sorusu henüz cevap bulmamışken, ortaya atılan iddialara göre, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği Diyarbakır’dan bir ismini görevlendirileceği gündeme geldi. Parti ve diğer alanlarda önerilen ismi olduğu öğrenilen Diyarbakırlı isim için nasıl bir karar alınacağı merak konusu oldu. Van kamuoyu dışardan ithal genel sekreter istemediğini belirtse de burada iş eşbaşkanlar da bitecek. Bedia Özgökçe Ertan ve Mustafa Avcı’nın alacağı karar doğrultusunda yeni genel sekreter belli olacak. İsmin henüz net olmayan Diyarbakırlı isim için kamuoyu araştırması ve çalışmaları devam ediyor. Önümüzdeki günlerde netleşecek olan isim için bakın Vanlılar ne düşünüyor?

“DIŞARINDAN ADAM İSTEMİYORUZ”

Gazetemize konuşan vatandaşlardan Sadık Emrullah Körü şunları söyledi: “Dışarıdan Van Büyükşehir Belediyesine adam getirilirse büyük yanlış yapılır. Daha önce bu yanlış yapıldı. Gerek HDP döneminde gerekse kayyum dönemimde yapılan bu hataların cefasını Vanlılar çekti. Dışarıdan getirilen isimlerin Van’a bir faydası olmuyor, çünkü gerçekten Van’ı düşünmek yerine kendilerini düşünüyorlar. Görevleri de bittiğinde çok rahat bir şekilde çekip gidebiliyorlar. Ancak Vanlı bir isim olursa hem hesap sorabiliriz hem de hata yaptığın o da Vanlıların yüzüne bakamaz ve Van için bir şeyleri kendine dert edinir. Bu yüzden kesinlikle dışarıdan adam istemiyoruz.”

Sosyal medyada da yapılan çağrılarda Vanlı bir isimin genel sekreterliğe getirilmesi için çağrılar yapıldı. YENİ DOĞU GAZETESİ: MECNUN ÇALİ

Editör: Wan Haber