Adana Fen Dershanesi Kurucusu Namık Kemal Ekici, dershane ve özel eğitim kurumları olarak gelecekten endişeli olduklarını belirterek, "Önümüzdeki eğitim-öğretim döneminde ne yapacağımızı açıkçası bilmiyoruz" dedi.
Ekinci, yaptığı açıklamada, dershaneciliğin bir zorunluluk olduğunu savunarak, "Bu zorunluluk, mevcut eğitim sistemindeki eksiklik ve yapılan yanlışlardan kaynaklanıyor. Sistemdeki eksiklikleri tamamlamak dershane ve etüt merkezlerinin görevi haline geldi. Dershaneler, bir neden değil, aksine sonuçtur. Bu nedenle dershanelerin kapatılıp kapatılmaması konusu her yönü ile ele alınıp, çok iyi tartışılması gerekiyor" dedi.
Yasa gereği dershane ve özel eğitim kurumlarının devletin denetim ve kontrolü altında olduğunu hatırlatan Ekici, dershane bünyesinde görev yapacak olan öğretmenlerin İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün onayı ile görevlendirildiği gibi başta ders programı olmak üzere öğrenci sayıları dahil tüm bilgilerin de yine Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bildirildiğini anlattı. Ekici, adeta bir okul gibi her şeylerinin denetlendiğini vurguladı. Ekici, "Sözleşmelerimizden tutup da kira kontratlarına, personelin sigortasından derslerde öğrencilere neyin nasıl ve ne şekilde öğretildiği de takip ediliyor. Bizler, devlete vergisini ödediği gibi eğitim alanında istihdam yaratan kurumlarız. Yanlış bir şey de yapmıyoruz. Yaptığımız tek şey okulda verilen eğitimdeki eksiklikleri tamamlayıp, öğrencilere daha verimli bir eğitim sunuyoruz" diye konuştu.
Yapılacak yasal düzenlemelerin ardından dershane ve özel eğitim kurumlarının kapatılması halinde çalıştığı için çocuğu ile ilgilenemeyen anne ve babaların, onun eğitimi için özel öğretmenler tutmak zorunda kalacağını dile getiren Ekici, "Bu durumun doğal bir sonucu olarak devletin kontrolü dışında bir sektör gelişecek. Ortaya çıkacak yeni sistemden devlet de zarar eder" şeklinde konuştu.
Gelecek konusunda endişeli olduklarını belirten Ekici, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz şimdi önümüzdeki eğitim-öğretim döneminde ne yapacağımızı açıkçası bilmiyoruz. Bize dershanenizi kapatın, okullaşın diyorlar. 'Okullaşın' demek kolay da, bunun da altını doldurmak lazım. Dershaneler, fiziki ve maddi anlamda gereken şartları yerine getirebilecek mi? Bugün Çukurova'da okul olacak yer var mı? Arsa sorunu en önemli sıkıntı."
Bizzat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından dershane ve etüt merkezlerinin kapatılıp, yerine 'özel okul'ların kurulmasına yönelik açıklamalarının ardından bu yıl öğrenci kayıtlarında yüzde 50'lik bir düşüş yaşandığını belirten Ekici, bu duruma bağlı olarak da zararın ciddi bir boyuta ulaştığını söyledi. Ekici, "Şu anda tam bir belirsizlik hakim. Herkes kendine göre bir plan yapıyor. Ama ben ne yapacağımı bilmiyorum" diye konuştu.
Kamuoyunda '4 4 4' olarak formüle edilen yeni eğitim sisteminin hala tam olarak anlaşılamadığını söyleyen Ekici, "Aradan yaklaşık 3 ay geçti ama hala bir karmaşa yaşanıyor ve yaşanmaya da devam edecek gibi gözüküyor. Dershanelerin kapatılıp, yerine özel okullar yapılması yaşanan karmaşayı daha da körükler. Bu da beraberinde bir kaosu getirir. Çünkü neyin ne olacağı belli değil" görüşünü dile getirdi.
(ADN-CC-Y)

07.01.2013 10:56:09 TSI

Editör: Wan Haber