Haber: İlhan Siyahtaş
 
Edremit TOKİ afet konutları depremzede sakinleri su abone mağduru oldu. 2011 Van depremleri sonrası evi yıkılan hak sahibi depremzede vatandaşların ikamet ettiği 5 bin 600 konutun bulunduğu Edremit TOKİ afet konutlarında rekor su abone bedeli vatandaşları çileden çıkardı. 
 
 Edremit Belediyesi'nin su aboneliği için depremzede vatandaşlardan 350 TL talep etmesine itiraz eden TOKİ sakinleri abone bedelini çok yüksek bulduklarını belirterek talep edilen bedelin düşürülmesini istediler. Vatandaşlar, " TOKİ konutlarına taşındığımızdan günden bu yana huzurlu bir gün görmedik.  Kış boyunca kaloriferlerimiz düzenli yanmadı, ısınmadığımız yakıtın bedelini hala ödemeye devam ediyoruz. Ne alındı ne yakıldı bilen yok. Elektrik abone bedeli aynı şekilde çok yüksek alınıyor. Elektrik abone bedeli içinde sokak aydınlatması abonelerden tahsil edilmesine karşın sokak lambaları çeşitli bahanelerle nedense yakılmıyor. Sokaklar karanlıkta. Çökmüş TOKİ yolları ve yol ortalarına yayılan orantısız atık demir su kapakları ciddi tehlikeler saçıyor.  Hala etap yön, bilgilendirme levhaları dikilemedi! Çevre düzenlemeleri, ağaçlandırma yapılmadı! Bunlar yetmez gibi Edremit Belediyesi Türkiye'nin en pahalı su aboneliğini yapıyor. Deprem bizi zaten maddi ve manevi açıdan vurmuş. Barındığımız TOKİ evlerimizde biraz mutlu, huzurlu olmamız gerekirken yeni sorunlarla uğraşıyoruz. Bunu Allah kabul eder mi?  Bu nasıl afet konutu, bu nasıl depremzedeye yardımcı olmak? Türkiye'nin 74 milyon insanı Van depremzedelerine yardıma koştu destek oldu. Maalesef Van'ın bazı kurum ve kuruluşları depremzede insanına yardımcı olmak yerine adeta sömürüyor, kazıklıyor.  Edremit Belediye'  başkanımızdan 350 TL olan su abone bedelini makul ölçüye düşürmesini, depremzedelere yardımcı olmasını istiyoruz" dediler. 
 
"AKP DÖNEMİNDE ALINAN KARARDIR"   
""Edremit TOKİ sakinlerinin su abone bedeli ile ilgili şikayetleri üzerine açıklamalarda bulunan Edremit'in BDP'li Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan,  su abone bedelini kendilerinin belirlemediğini söyledi. Başkan Sayan, "Edremit ilçemizde yüksek olduğundan şikayet edilen su abone bedeli 2006 yılında Ak Partili belediye başkan ve meclis üyeleri tarafından belirlenmiştir. Ben 2009 2 Nisan günü başkanlık görevini devraldım. Dolaysıyla su abone bedeli bizden önce belirlenmiştir. Buna rağmen biz geçen sürede her hangi bir artış yapmadık. 2011 depremi nedeniyle TOKİ afet konutlarına taşınan sakinleri mağdur etmemek amacıyla su abone bedeline 8 taksitte ödeme imkanı sağladık. Abone bedelinin düşürülmesi, yeniden belirlenmesi mümkün değildir. Bu bedeli ödemiş önceki abonelerimize haksızlık yapamayız. Biz belediye olarak TOKİ sakinlerine çöp toplama, su gibi çeşitli belediye hizmetleri sunuyoruz. Van TOKİ'lerde yaşanan sorunlar, eksiklikler diğer illerde yaşanmıyor. Su abone bedelinden şikayetçi olan insanlarımız, keşke yakılmayan kömür bedeli, bozuk yollar,  site yönetimi, çevre düzenlemesi ve diğer sorunlarına da abone bedeli kadar duyarlı olabilselerdi.. TOKİ afet konutlarına verilecek su terfi sistemiyle, yani elektrik yardımıyla sağlanacaktır. Bunun da belediyemize ek yükü vardır. O nedenle abone bedelini düşüremeyiz.  Edremit afet programına alınmadı. 5 bin 600 afet konutunun yapıldığı, 2 bin 600 konut inşaatının devam ettiği belediyemize hala 13 bin nüfus üzerinden kaynak geliyor. İnsanlarımız kendileri kadar kendi belediyelerini de düşünmeleri gerekir. Biz vatandaşımız için çalışıp mücadele ediyoruz. Gayemiz insanımızı mağdur etmek değildir. Böyle bir şey olamaz.  " diye konuştu.
 
EDREMİT BELEDİYESİ KAÇAK SU MU KULLANIYOR?
Öte taraftan su abone bedelini yüksek bulan vatandaşlar Edremit Belediyesi'nin Van belediyesine ait Gürpınar Van su isale hattından kaçak su kullandığını dolayısıyla bu bedeli bu denli yüksek olmaması gerektiğini ileri sürerken Edremit Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan,  bu iddianın doğru olmadığını söyledi. 
 
 
ABONE BEDELİ REKORU EDREMİT'TE
Yaptığımız araştırmada su abone bedeli rekorunun Edremit ilçesinde olduğu ortaya çıktı. Edremit ilçe belediyesi vatandaşlardan 350 TL abone bedeli talep ederken buna karşın iller arasında abone bedeli değişiyor.
 
DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ: Su abone bedeli proje ve keşif raporuna göre değişebiliyor. Sayaç dahil abone bedeli 350 TL
ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ:   Sayaç dahil abone bedeli 190 TL.
VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ: Sayaç hariç abone bedeli 160 TL
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ: Sayaç hariç abone bedeli 70 TL
ERCİŞ BELEDİYESİ: Sayaç hariç abone bedeli 50 TL
EDİRNE BELEDİYESİ: 2012 yılında 120 TL olan su abone ücretini sayaç hariç 66 TL'ye düşürdü.
*Vansesi Gazetesi
Editör: Wan Haber