Merkez üssü Adıyaman’ın Samsat ilçesi olan 5.5 büyüklüğünde 2 mart tarihinde meydana gelen depremin ardından yapılması planlanan konutların akıbeti 24 Aralık 2017 tarihinde çıkartılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile belirlendi.

Samsat ve köylerinde, Kahta ve köyleri ile il merkezine bağlı köylerde depremden hasar gören yapıların birçoğunun Zorunlu Deprem Sigortası olmamasından dolayı deprem konutları yapılamıyordu. 696 sayılı KHK iler Samsat merkezli depremin yaralarını sarmak için beklenen düzenleme Resmi Gazetede yayımlandı.

Konut sahibi olacak kişiler tespit edilerek hasar tespit çalışması, hak sahipliği çalışması yapıldı. Samsat merkezli depremde Adıyaman’da toplam 2 bin 350 yapı zarar gördü. Bu yapılar içerisinde ağır hasarlı ve yıkık olan toplam 1820 yapının hak sahipliği çalışması yapıldı. Ancak bu yapılardan sadece yüzde 18’inin zorunlu deprem sigortası olduğu için yerine yeni konut yapılabiliyordu. KHK ile birlikte 1820 başvurunun içerisinde 1653’ü yani yüzde 93’ünün yerine konut yapılabilecek. Diğer yüzde 7’lik kısmın ise şartlarının uygun olmadığı ifade edildi.
AFAD Müdürlüğü ekiplerinin önümüzdeki günlerde konut yapımı için yer seçimi çalışması yapacağı ve bir yıl içerisinde konutların yapılabileceği öğrenildi.

Başta Samsat ilçesindeki depremzedeler yaklaşık 10 aydan beri çadır ve konteynırlarda yaşamlarını sürdürdüklerini belirterek, konutların yapılmasıyla birlikte rahat bir yaşam süreceklerini dile getirdiler.

696 sayılı KHK, ’’Adıyaman ili Samsat ve Kahta ilçelerinde ve Şanlıurfa ili ve çevresinde 2 Mart 2017 tarihinde, Çanakkale ili Ayvacık ve Ezine ilçelerinde 6 Şubat 2017 tarihinde, Antalya ili Korkuteli ilçesinde 6 Şubat 2015 tarihinde, Çanakkale ili Gökçeada ilçesinde 24 Mayıs 2014 tarihinde, Bingöl İli Kiğı ilçesinde 3 Aralık 2015 tarihinde, Malatya İli Hekimhan ve Kuluncak İlçelerinde 29 Kasım 2015 tarihinde, Van İli Muradiye ilçesinde 29 Ekim 2015 tarihinde, Manisa ili Akhisar İlçesinde 12 Eylül 2016 tarihinde, Manisa ili Selendi ilçesinde 21 Nisan 2017 tarihinde, Manisa İli Saruhanlı ilçesinde 27 Mayıs 2017 tarihinde, Muğla ili Bodrum İlçesinde 21 Temmuz 2017 tarihinde ve Erzurum İli Aşkale İlçesinde 11 Mayıs 2017 tarihinde meydana gelen ve genel hayata etkili olan deprem afetleri nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı fen heyetleri tarafından tespit edilmiş olan yıkık veya ağır hasarlı konut, iş yeri ve ahır sahibi afetzedeler için bu Kanun hükümleri gereğince hak sahibi olmak ve borçlandırmaları yapılmak kaydıyla konut, iş yeri, ahır ve her türlü alt yapı ve sosyal donatıların inşası veya kredi desteği sağlanması ile orta hasarlı olduğu tespit edilen konut, iş yeri veya ahır sahibi afetzedelere bu Kanun hükümleri gereğince hak sahibi olmak veya borçlandırmaları yapılmak kaydıyla kredi desteği sağlanmasına ilişkin olarak bu Kanunun 29 uncu maddesinin sekizinci fıkrasında belirtilen hususlar aranmaksızın işlem yapılır. Birinci fıkrada belirtilen işlemlerin yapılmasında bu Kanunun 29 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan kısıtlamalar uygulanmaz" şekliyle yayımlanmıştı.(İHA)

Editör: Wan Haber