Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2012 tarihlerinde meydana gelen yıkıcı depremlerin ardından konteynerlerde yaşam mücadelesi veren yurttaşların mağduriyeti devam ediyor. Geçen günlerde kiracı depremzedeler için yapıldığı belirtilen TOKİ konutlarının çekilişlerinde asıl hak sahibi olduklarını ve depremin yaşandığı günden bugüne konteynerlerde yaşayan depremzedeler, haklarının başkalarına verildiğini belirterek, Erciş'teki Alkanat ve Kışla konteyner kentlerde ateşler yakarak, yaşanan durumu protesto etti. Çekiliş esnasında konutların dışarıdan gelen polis memurlarına ve AKP Van Milletvekili Fatih Çiftçi'nin yakınları ile birlikte kurumlarda çalışan memurlara çıkmasının tesadüf olmadığını ifade eden depremzedeler, belirtilen çekilişe açıklık getirilmediği sürece eylemlerinin devam edeceğini söyledi. Gece geç saatlere kadar konteynerlerde çocukları ile birlikte uykulu gözlerle bekleyen kadınlar gözyaşları içerisinde, "Bizim hakkımızı devlet zenginlere verdi" diyerek tepki gösterdi. 

'Mağduriyetimiz üzerinde rant elde edildi'

Depremlerin ardından en çok kendilerinin mağdur edildiğini ifade eden depremzedelerden Orhan Gün, asıl mağduriyeti kendilerinin yaşadığını, fakat mağduriyetleri üzerinden AKP'li Çiftçi ailesinin ve ona yakın olan kesimlerin faydalandığını söyledi. Gün, eylemlerinin 4'üncü gününde dışarıda olduklarını, fakat bugüne kadar herhangi bir yetkilinin kendilerini arayıp sormadığını belirterek, "Bizler burada kimseden sadaka istemiyoruz. Yetkililerin buraya gelip yaşadığımız duruma açıklık getirmesini istiyoruz. Kimseden sadaka falan istediğimiz yok. Sadece hakkımız olan ve bize Başbakan'ın verdiği sözün yerine getirilmesini istiyoruz. Sunulacak imkanlardan hak sahiplerinin faydalanmasını istiyoruz" dedi. Gün, sivil toplum örgütlerine seslenerek, "Yeri geldiği zaman bir kedi için bir ağaç için dünyayı ayağa kaldırmasını biliyorsunuz. Söz konusu can oldu mu, insan mağduriyeti oldu mu sesiniz soluğunuz kesiliyor. Günlerdir biz buradayız, sizler neredesiniz? Sokakta kalmışız evimiz yok, yerimiz yok, yarın bir gün sokağa atılacağız. Hiç mi yüreğiniz sızlamayacak" diyerek sivil toplum kurumlarının sessizliğine tepki gösterdi.

'Yoksulun hakkı zengine verildi'

Alkanat Konteyner Kent'te yakılan ateşin yanına kucağındaki bebeklerle gelip bekleyen kadınların yüz ifadeleri ise yürek burktu. İsminin verilmesini istemeyen bir kadın, "Günlerdir yaşadığımız bu sorundan dolayı bebeğimi emziremiyorum. Çocuğum hasta, doktora götüremiyorum. Çekilişin olacağı günü sabırsızlıkla bekledim. Sabah oraya ev sahibi olacağım umudu ile gittim. Fakat yapılan ilk çekilişte AKP Van Milletvekili Fatih Çiftçi'nin çektiği topun amcası oğlu İbrahim Çiftçi'ye çıkması benim umudumu kırdı. Bunun hemen ardından Vali'nin arkasında duran bir adamın kendisine kura çıkacakmış gibi beklemesi ve Vali'nin çektiği kuranın bu kişiye çıkması benim umutlarımı tamamen kırdı. O anda anladım, yoksulun hakkı zengine verildi. Akşamları yaşadığım bu haksızlık nedeni ile uyuyamıyorum. Bebeğimi unutmuşum, bu kadar haksızlık olmaz" dedi. 


""

Depremzedelerin eylemi gece geç saatlere kadar sürerken, sorunlarına çözüm bulunmadığı takdirde eylemlerine devam edecekleri vurgulandı. Öte yandan gece boyunca eylem yapan depremzedeler, sorunlarına çözüm bulunması amacıyla bugün Erciş Kaymakamlığı önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. DİHA

""

Editör: Wan Haber