Birinci derece deprem kuşağında yer alan Bursa'da muhtemel bir depremi izlemek için Osmangazi Belediyesi tarafından 5 ayrı noktaya deprem istasyonu kuruldu. Deprem veri istasyonlarına GPRS sistemlerinin bağlanmasının ardından merkeze veri akışı başladı. 

Osmangazi Belediyesi'nin Eskişehir Anadolu Üniversitesi ile birlikte yaklaşık bir yıldır yürüttüğü çalışmalar neticesinde 5 noktaya deprem istasyonları kuruldu. İstasyonlar, sarsıntının biçimini, bölgedeki sarsıntı miktarını ölçerek, binaların ne kadar şiddetli bir yer hareketine maruz kaldığını tespit edecek. Bu sayede binaların hasar görüp görmediği ve konutların deprem sonrası risk analizleri anında belirlenebilecek. 

Merinos Parkı'na kurulan istasyon törenle açıldı. parkında gerçekleştirildi. Bundan sonra depremler hakkında çok önemli bilgilere sahip olacaklarını söyleyen Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, "Türkiye dünyada deprem riski en yüksek ülkelerden birisi. Bursa da Türkiye'nin en bütün fay hattına çok yakın bir mesafede bulunuyor. Van depremi ile birlikte hükümet yeni bir kanun çıkarttı. Kanun kentsel dönüşümü teşvik ediyor. Bizim kentsel dönüşümden anladığımız, evvela zemin etütleri yaparak bulunduğumuzu şehrin bulunduğumuz bölgenin yer haritasını çıkartmak. Yaşamış olduğumuz mahallelerin nasıl bir zemin üzerinde kurulu olduğunu tespit edeceğiz. Farklı noktalara istasyon koyarak kentsel dönüşüm master planı yapan ilk belediye olduk. Bu planla birlikte Osmangazi'de nerede kayma var, nerede sıvılaşma var, hepsini görebiliyoruz. Şehri yenilerken, zemin hareketlerinin tespiti çok önemlidir. Sürekli kayıt altına alınan bu verilerle muhtemel bir deprem felaketini önlemeyi, can ve mal kaybını asgariye indirgemeyi, deprem hakkında kesin verilere ulaşarak gerekli tedbirleri almayı hedefliyoruz" dedi. 

Demirtaş yüzme havuzu, Armutköy, Hamitler Sahipsiz Hayvanlar Doğal Yaşam ve Tedavi Merkezi, Mollafenari ve Merinos Parkı olmak üzere 5 farklı noktaya kurulan istasyonlarla ciddi bir çalışma içerisinde olduklarını belirten Dündar, hiçbir uzmanın önceden depremi tahmin etmesinin imkanı olmadığını söyledi. "Ben depremi önceden bilirim" diyen kişinin hainlik yaptığını ifade eden Dündar, "Bizim şovla işimiz yok. Bizler farklı 5 noktaya bu sistemi kurduk. Ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Bizim işimiz bilim adamları ile ciddi işlere imza atmaktır" diye konuştu.

Editör: Wan Haber