Geçen yıl 23 Ekim ve 9 kasım tarihlerinde 7.2 ile 5.6 büyüklüğünde meydana gelen depremlerde bir çok kamu ve şahıs binaları gibi cami ve minareleri de hasar görmüştü. Yapılan çalışmalarda onarılması gereken minareler bekletilirken, tehlike arz edenler ise uzman ekipleri tarafından yıkıldı. Yıkım işlerinin tamamlanmasının ardında hasar gören minareler onarılmaya başlandı.


Konu ile ilgili İHA muhabirine bilgi veren İl Müftüsü Nimetullah Arvas, geçen yıl meydana gelen depremde, camilerde en fazla hasar gören bölümlerinden birinin de minareler olduğunu söyledi. Arvas, “Minarelerinde uç kısımları yani hilalın üzerindeki külah kısmı dediğimiz bölümler hasar gördü. Bunu da araştırdığımız zaman minareleri inşa eden ustaların teknik hizmetten yararlanmadığı ve o dökülen betonun kıvamını alması için sulanmadığı ortaya çıktı. Bunlar haliyle ufak bir sarsıntıda zarar gördüler. Zarar gören minarelerimizden bir olan Yeni Sofu Baba Camii’nin minaresi, imamımızın önderliğinde cami cemaatimizin birlikteliğinde bizim de yönlendirmemiz ve denetim kontrolümüzün altında iskele kurularak onarıldı. Bazı minarelerimizin sadece hilal kısmı yıkılmıştır. Bu da hasarlı minareler arasında yer aldı. Hava şartlarının müsaade ettiği süre içerisinde yenilemeye devam edeceğiz” dedi.


Hz. Ömer Camii’nin Türkiye Diyanet Vakfı’na ait olduğunu ifade eden Arvas, “Hz. Ömer Camii’in içindeki mermer minber ve mihrabı tahrip olmuştur. Türkiye Diyanet Vakfı’nın yan kuruluşu olan Kocatepe Modern Mağazacılık İşletmeleri Sanayi ve Tic. A.Ş. (KOMAŞ) ile yaptığımız incelemeler sonucu ‘Kündekari’ yani ağaç işlemeli minber, mihrap ve kürsü siparişini verdik. Bu tamamen özel bir ağaçtan yapılıyor. Bunlar ancak 4 ayda bitebilir dediler bize. Biz mart ya da nisan ayı ortalarında inşallah Hz. Ömer Camii’ne getirip yerleştireceğiz. Hz. Ömer Camii’nin 2 minaresi için de ihaleye vermişiz. Ustalarımız Rahavza Aydın Cami’sinin minaresini bitirdikten sonra buraya başlayacak. Tabi hava şartları müsaade ettiği sürece çalışmaları devam ettireceğiz inşallah” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber